Uneori, la munte se întâmplă accidente. Unele sunt minore (simple zgârieturi, rosături de bocanc, etc.) iar altele mai grave (politraumatisme prin căderi de la înălțime sau alunecări) care pot chiar pune în pericol viața. Gândirea de tipul mie nu mi se întâmplă este greșită și poate fi scump plătită. Așa că ne-am propus să facem o serie de articole,să descriem elementele de bază ale primului ajutor la munte, cât mai simplu și mai realist, dar riguros din punct de vedere medical. Azi vorbim despre plăgile superficiale.
Plăgile superficiale sunt niște răni puțin adânci, ce nu pun rănitul în pericol imediat. Ne vom referi strict la tratamentul plăgilor produse prin traumatiste ușoare. Tratamentul unei plăgi superficiale urmărește oprirea sângerării, asigurarea condițiilor pentru o vindecare rapidă și prevenirea infecției.
Pentru același tip de rană diferite zone ale corpului vor sângera diferit, cel mai mult plăgile din zona capului și a gâtului. Oprirea sângerării se va face (dacă este cazul) imediat după rănire. Cu o bucată de material textil, curată dar nu neapărat sterilă, se apasă direct pe rană. Dacă o plagă situată la nivelul unui membru sângerează masiv,rănitul va fi așezat pe spate, cu membrul respectiv ridicat, astfel încât plaga să fie deasupra nivelului inimii, iar presiunea se va aplicape rană în această poziție. Nu se va apăsa lângă rană și nu se va pune garou, chiar dacă sângeraarea este abundentă. Presiunea se menține atâta timp cât este nevoie, până la oprirea sângerării.
Aceasta a fost prima lecție de prim ajutor, care a vizat plăgile simple. Fiți pe fază, mai urmează despre aceste plăgi, deoarece tratamentul lor este lung și complex. Sperăm că vă vom fi de ajutor și că aceste sfaturi vor ajuta turiștii și drumeții să aibă drumeții mai sigure, știind că cunosc aceste tehnici care ar putea salva chiar și viața.
Discussion about this post