În deceniile sec. XXI, Lumea s-a aflat într-o permanentă efervescență, manifestată prin agitație contradictorie întra/interstatală, frământare obsesivă la nivelul organizațiilor internaționale de pace și securitate și o adevărată confruntare economico-politico-militară cu realizări de natură constructiv-teritoriale care au făcut mult rău comunităților internaționale.
În momentul de față, statele Lumii parcurg forțat și cu premeditare evenimente declanșate la nivel global. Plandemia cu dictatura sanitară, cu o durata de doi ani este aproape gata; se impun tot mai mult „cerințele și rigorile” dictaturii geofizice și climatice cu consecințe imprevizibile și pe alocuri dramatice; se crează infrastructura unei dictaturi digitale și tehnologice înalte; se forțează criza foametei și sărăciei generale, care împreună și fiecare în parte îngrozesc și înspăimântă populații întregi și împing statele la suicid politico-militar.
Ca și cum, cele numai enumerate mai sus, nu ar fi fost îndeajuns în viața noastră de zi cu zi, a apărut de un an de zile confruntarea militară ruso-ucraineană, cu scopuri operative întemeiate și declarate de o parte și pentru cealaltă parte, cu sprijin internațional mai puțin justificat. Pierderile umane și materiale greu de refăcut de ambele părți, consumuri și cheltuieli care slăbesc NATO și adâncesc criza la nivelul UE sunt consecințe care ne arată dorința continuării dominației în Lume.
Toți dorim și suntem în așteptare să întrezărim când se termină această beligeranță, de fapt ruso-euro-atlantică pe teritoriul Ucrainei? Și mai ales ne interesează și suntem în așteptarea deznodământului. Am putea specula, în acest sens, câteva (pre)viziuni și semne geopolitice: ascendența,măreția și probabil căderea (prin extracție) a conducătorului ucrainian, diminuarea până la limitare a ajutorului „din afară„ pentru Armata ucrainiană (chiar dacă a înregistrat câteva succese locale), pregătirea reluării mai în forță și selectivă a acțiunilor militare din partea Rusiei, o anumită opoziție și ostilitate a populației din spațiul de confruntare armată și amenințarea internațională cu extinderea și sporirea amplorii acțiunilor militare agresive.
Întrebarea care se pune cu cea mai mare responsabilitate internațională este: cât va mai dura confruntarea militară? la care adăugăm și exercitarea controlului asupra proliferării violenței distructive nefirești. Acestea, deoarece fiecare zi cu care se prelungește angajarea militară are o determinare covârșitoare pentru Europa și după părera noastră și pentru geostrategia Lumii.
Așadar, evenimentul principal al momentului rămâne confruntarea militară din spațiul Ucrainei, cu două determinări geostrategice-deznodământul și mai ales durata acesteia, care devin decisive pentru configurația Europei și a Lumii în continuare, sub aspectul sferelor de influență și puterii politice, economice, militare și ideologice.
Cât va mai dura războiul? În multimedia națională, și nu numai, sunt prezentate două soluții, desigur ca dorințe argumentate: pentru evenimentul beligerant din Ucraina că va dura mai mulți ani de acum încolo și un punct de vedere total opus, că beligeranța complexă se va termina curând.
Părțile aflate în conflict nu exprimă opțiuni clare și ferme în lagătură cu problema analizată. Lăsăm la propria înțelegere a cititorilor să judece cu cap limpede, care dintre cele două posibilități este mai probabilă, poate fi posibilă și mai ales de dorit.
Suntem total uimiți de aureola cu care a fost și este încununat și glorificat președintele celei mai controversate și mai corupte țări din Europa. A fost primit și ovaționat în picioare de distinșii membri ai Camerelor reunite ale Congresului SUA. Cu numele a fost plasat alături de persoane celebre din istoria omenirii, arogându-i se o alură de mare conducător politico-militar, ceea ce ni s-a părut a fi o exagerare tipic americană, față de un personaj de istorie falsă.
Ne alăturăm cu uimire punctelor de vedere din străinătate, cu privire la cât poate să exagereze și să denatureze presa, în legătură cu acest personaj. Un singur aspect nu putem să trecem cu vederea și să uităm prea repede. Pornografia publică prezentată de actorul Zelenski la Kiev rămâne o carte de vizită, care spune totul. Regretabil, că și la noi în țară, o bună parte din presă inclusiv cea locală lucrează ca serviciu de PR, pentru prezentarea eroică și ajutorul ce trebuie acordat în continuare Ucrainei nu numai pentru a învinge Rusia, ci și pentru a elibera teritoriile ocupate.
Ne întrebăm, alături de alți cetățeni din străinătate: cum este posibil ca înregistrând atâtea pierderi umane și materiale și fiind cu datorii greu de suportat populația și armata să mai poată îndura această realitate cruntă și fără ieșire?
Cât vor mai putea răbda familiile, și cele ale naționalităților conlocuitoare de pe teritoriul ucrainean, faptul că li se întorc acasă tinerii în saci mortuari. Familiile ruse au și ele astfel de pierderi și cât pot să mai fie suportate? Nu este exclus că factorul social din ambele țări să se opună prin proteste masive față de această realitate cruntă, cu toată opoziția dură a forțelor de ordine.
Situația care se îndreaptă către nefast, apare și ca urmare a faptului că pe front, militarii ucraineni au probleme să își procure până și armele convenționale cu muniția aferentă pentru a lupta. S-a atins limita în care furnizorii străini de arme și muniții lucrează permanent pentru a completa rezervele naționale, pe cele ale NATO și a asigura continuitatea asigurării cu arme a Ucrainei. Dar pentru aceasta este nevoie de timp, apreciem noi câteva luni de zile.
Este necesar (dacă deja nu este elaborat) realizarea unui plan, care să evite continuarea unei asemenea situații complexe și greu de suportat. Apreciem ca necesar să se pregătească bazele limitării și retragerii sprijinului militar al NATO și a prezenței militare occidentale din Ucraina, pentru încetarea în timp scurt a confruntării armate. Acestea în primul rând din rațiuni și raționamente strategice, care trebuie să cuprindă cu mult mai mult relațiile ruso-euroatlantice.
Afirmăm acest lucru analizând realitățile din teatrul de acțiuni militare și mai puțin propaganda de presă occidentală, de unde trebuie să înțelegem că în scurt timp Rusia poate activă amplificat operația ofensivă cu mijloace și lovituri, care vor distruge și cealaltă jumătate din infrastructura critică vitală a Ucrainei.
Ca specialiști în materie, ni se sugerează și întrebarea: oare asta se dorește? Devine uluitor, ba chiar înspăimântător, că adversarii Rusiei nu dispun acum de mijloace de apărare împotriva ultimelor tipuri de rachete și alte mijloace de lovire extrem de distrugătoare. Se crează astfel condițiile unei asimetrii operațional-acționale ce privește domeniul capacității de distrugere (din toată istoria războiului modern) și permite astfel să afirmăm cu tristețe Game Over. Nu credeți că s-a apropiat tot mai mult momentul ca liderii occidentali ai propovăduirii beligeranței de sacrificiu să înceapă să se trezească la realitate?
Deznodământul confruntării militare analizate va fi determinat într-o mare măsură și de datoria externă acumulată de Ucraina. După materialele presei străine, datoria s-a acumulat până acum la suma 112 miliarde de dolari. Cu toate că se caută soluții salvatoare de tipul proiectului legii de finanțare „omnibus”, propusă de parlamentari americani, care să asigure conducerii ucrainiene peste 10 miliarde de dolari pe lună, chiar de la începutul războiului, din februarie 2022. Nu putem să nu adunăm la această socoteală și subvențiile materiale și financiare ale UE, suportate ca obligație de țările membre, în sumă de câteva miliarde de dolari pe lună.
Anlistii în domeniu spun că în afara acestor subvenții, armata ucrainiană nu ar fi putut să suporte confruntarea militară cu Rusia nici măcar o lună de zile. Dar, apare din nou o întrebare firească: oare cât timpm va mai rezista Ucraina, din momentul în care (re)sursele de bani și de materiale militare se vor epuiza sau închide? Este dorința opiniei publice europene și nu numai ca acest fapt se se întâmple cu siguranță și în scurt timp. Altfel se poate produce și nu este de dorit o amplificare spațio-temporară și nuclear-distructivă a confruntărilor, totul degenerând dintr-un război mondial.
În consecință, statele europene este bine și dezirabil să înceapă să înțeleagă mai repede că UE și întregul continent se va dezintegra prin prăbusirea economică națională și comună. Între o dezvoltare durabilă și integrată din punct de vedere economic și o dorință de a servi ca marionete în cadrul NATO și UE pentru războiul intereselor americane împotriva Rusiei și protejării spațiului ucrainean și a accepta posibilitatea comiterii unei sinucideri colective este de preferat pacea europeană cu o normalitate între-o nouă relație Euro-Rusia.
În viitor instrumentul pentru o normalitate dorită și negociată cere compromisul politico-diplomatic. Se sugerează în tandem franco-german că trebuie făcute niște înțelegeri cu rușii și ucrainenii, pentru a se ajunge la o rezolvare pașnică a beligeranței actuale. În sprijinul acestei afirmații-dorință stă necesitatea ca să se înțeleagă de toți că o Rusie antagonizată nu servește intereselor de securitate ale Europei. Mai mult decât atât, părților trebuie să li se dea garanții de securitate, chiar înainte de începerea negocierilor. Pentru acestea credem că trebuie să se revină la acordurile pe care le-au încheiat statele europene și NATO în deceniile anterioare cu Rusia și care au stat la baza supraviețuirii ordinii și păcii în Europa și spațiului euroatlantic.
Noi afirmăm că nu sunt suficiente numai acestea. Ce se va întâmpla cu continuarea ideii de dominație americană prin globalizarea unipolară? Care poate fi viitorul NATO pus pe extindere contrar înțelegerilor anterioare cu Rusia? Dar cu declarațiile contradictorii ale SUA cu privire la recuperarea teritoriilore care au fost luate (Ucrainei) după 24 februarie?
În acest context se conturează tot mai clar câțiva factori, care împreună trebuie să conducă inevitabil la sfârșitul confruntării militare, care poate produce dezintegrarea Ucrainei și un puternic cutremur geostrategic în Europa:
– pierderi masive și nesustenabile de soldați, tehnica de luptă, capabilități acționale greu de recuperat de ambele părți;
– asimetrii deosebite și imposibil de echilibrat sau contracarat privind capacitatea de distrugere și protecție;
-capacitatea diminuată de a continua furnizarea de arme convenționale defensive, cu muniția și loviturile aferente;
– sprijin diminuat și redus până la drastic din partea celor mai importanți aliați.
Strategic analizând formula de mai sus, nu poate fi câștigătoare pentru Ucraina, ci mai degrabă devine o formulă pentru înfrângere și extragerea conducătorilor politico-militari din teatrul de acțiuni militare prin grija celor care i-au încurajat și sprijinit.
Ar fi benefic dacă ce se afirmă în presă occidentală și de la noi, că se pregătește terenul din partea Europei pentru a se ieși în viitorul apropiat, cât de cât onorabil din situația creată. În teritoriile dobândite de Rusia (rusești din punct de vedere etnic, lingvistic, cultural și religios) nu se va uita ușor că au fost bombardați de frații ucrainieni.
În analiza noastră nu putem să nu ne referim și la viitorul Ucrainei. O viitoare afiliere la NATO devine imposibilă, integrarea în UE posibilă numai după reglementarea securității regionale și naționale, o nouă conducere politico-militară aleasă democratic cu planuri de refacere a țării și de reabilitare politică internațională, poziția realistă a Republicii Moldova în spațiul beligeranței sunt condițiile de supraviețuire geopolitică și geoeconomică în arealul definit ulterior.
Atenția trebuie orientată în Ucraina post-conflict la Modus Operandi standard al amatorilor străini și autohtoni de câștig major după un masacru. Este vorba de înarmarea în limite de securitate garantată, reindustrializare cu valorificarea resurdelor proprii, revitalizarea agriculturii, acces liber și împreună la alte resurse etc. Să se evite a se crea o isterie contradictorie, având în vedere spații cu comunități conlocuitoare din vecinătatea teritorială rămase în administrarea politico-economică ucraineană.
Privind geostrategia în Lume, să continue dezvoltarea multipolară pentru globalizarea multipolară între SUA, Rusia și China, cu adăugarea Indiei, care vor continua să atragă în jurul lor țările din așa-zis Sud Global, cu eliminarea intențiilor anti-occidentale și totul angajat într-o colaborare mutual profitabilă.
Statele Unite și aliații lor cei mai apropiați, cu sprijinul furnizorilor de putere și (re)surse se vor agita în jurul unei părți tot mai mici din economia mondială, pe care o vor mai putea gestiona și exploata ca pe o fermă proprie .
Putem (pre)viziona că Ucraina post-conflict se va putea dovedi un punct nodal în reașezarea hegemoniei asupra mediului internațional și controlului mondial. Succesul depinde și de opinia publică internațională care trebuie suficient pregătită psiho-moral pentru o asemenea schimbare prin prăbușire.
Europa într-un format nou de integrare geostrategică și geopolitică, cu o dezvoltare durabilă geoeconomica, cu securitate integrată și a statelor naționale, cu suficiente valențe suveraniste va putea deveni un pol de putere mediană și de legătură între vestul (euro-american), estul (Euro-Rusia și Euro-Asia) și sudul (Euro-Islamic) Lumii.
România continuatoare multimilenară în arealul ei de existența carpato-danubiano-pontica va exista de-a pururi cu suveranism, într-o integrare geopolitică adecvată, cu o dezvoltare geoeconomica pentru valorificarea resurselor, cu garanții de securitate națională și integrată într-o Europa a Națiunilor.
Se va demonstra și înfiera astfel că presa a creat o Lume fantastică pentru a menține această opinie publică internațională într-o ignoranță, în teamă, în confuzie, criză, sărăcie și foamete. Cei ce au împins țările către dezastrele în serie prin războaie cu costuri inimaginabile au distrus imaginea și reputația democrației, vieții în libertate și prosperității păcii în Lume, arogându-și dreptul la imunitate față de orice responsabilitate.
Se impune mai multă unitate și vigilența internațională față de viitoare stratageme ce vizează încălcarea intereselor naționale prin acțiuni discrete private, cu efecte ce vor fi resimțite cu siguranță. Pentru a se evita orice repetare a ceea ce a fost nepotrivit, instituțiile internaționale de pace, securitate și dezvoltare vor fi aduse ca loc, rol și funcționalitate la originea înființării și consacrării lor.
Gl. bg. (ret.) prof. dr. Constantin ONIȘOR
Membru corespondent AOS-R
Secretar General Partidul Neamul Românesc
Discussion about this post