Pandemia de Covid19 a fost cauzată cel mai probabil de un accident în laborator în Republica Populară China,este concluzia transmisă de către ultimul raport efectuat de către Departamentului Energiei al SUA. Interesant este că reprezintă al doilea raport care ajunge la această concluzie, după cel realizat de FBI. Alte patru agenții ale SUA, împreună cu un grup de informații, consideră că a fost vorba de o transmisie naturală.
Noua concluzie a Departamentului pentru Energie, care anterior era ambiguu, aproape indecis asupra modului în care a apărut virusul, este menționată într-o actualizare a unui document din anul 2021 întocmit de biroul șefei serviciilor secrete americane, Avril Haines.Acest noul raport evidențiază amănuntul conform căruia diferitele sectoare ale comunității de informații din SUA au ajuns la concluzii disparate cu privire la originea pandemiei,așa cum consemnează Wall Street Journal.
Astfel, Departamentul pentru Energie se alătură acum Biroului Federal de Investigații (FBI), afirmând că virusul s-a răspândit cel mai probabil în urma unui incident într-un laborator chinezesc. Alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două agenții sunt indecise.
Concluzia Departamentului pentru Energie din SUA „este rezultatul unor noi informații și este semnificativă”, a evidențiat Wall Street Journal, deoarece departamentul are o expertiză științifică considerabilă și „supraveghează o rețea de laboratoare naționale americane, unele dintre acestea efectuând cercetări biologice avansate.”
De remarcat este faptul că Departamentul pentru Energie a emis această concluzie cu un „grad de certitudine scăzut”, potrivit persoanelor care au citit raportul clasificat. De altfel, chiar FBI a ajuns anterior la concluzia că pandemia a fost probabil rezultatul unei scurgeri de laborator, concluzie emisă în 2021, cu un „grad de certitudine moderat”, și și-a menținut în continuare acest punct de vedere.
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie a refuzat să discute detaliile evaluării sale, dar a transmis într-un comunicat că agenția „continuă să susțină munca minuțioasă, atentă și obiectivă a profesioniștilor noștri din domeniul informațiilor în investigarea originii Covid-19, așa cum a ordonat președintele (SUA)”.
Cum și unde a apărut coronavirusul?
Nu mai reprezintă niciun mister că virusul letal Covid-19 a apărut prima dată în orașul Wuhan din China, la finalul anului 2019. În acest oraș funcționează în continuare un important laborator de cercetări biologice, dar autoritățile chineze au respins până acum vehement posibilitatea ca virusul să fi scăpat din acest laborator.
O vânzătoare din piața de animale din Wuhan, care s-a îmbolnăvit pe data de 11 decembrie 2019, a fost considerată primul caz cunoscut de infectare cu SARS-CoV2, în întreaga lume, potrivit unui studiu apărut în noiembrie 2021 în revista Science. Anterior, primul caz de îmbolnăvire fusese considerat un contabil care nu părea să aibă vreo legătură cu piața din Wuhan, iar primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie 2019. Teoria conform căreia contabilul ar fi fost primul caz de îmbolnăvire a alimentat și speculațiile că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator.
De altfel, originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19 a rămas un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite pe parcursul ultimilor trei ani, de când pandemia a dat lumea peste cap.
Concluzie amară
Un studiu comun realizat în anul 2021 de către reprezentanții chinezi și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au exclus aproape complet teoria conform căreia Covid-19 ar fi provenit dintr-un laborator, arătând că cea mai probabilă ipoteză este că virusul a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice. O echipă de experți condusă de OMS a petrecut o lună de zile în Wuhan și în împrejurimile acestuia, împreună cu oamenii de știință chinezi, și a arătat într-un raport din martie 2021 că virusul SARS-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare în continuare cercetări suplimentare.
Republica Populară China nu va recunoaște niciodată toate aceste aspecte incriminatorii. Oricum gradul de incertitudine al tuturor informațiilor furnizate de către aparatul de stat comunist chinez este plin de incertitudini sau adevăruri trunchiate,prin omisiune etc, din moment ce „versiunea oficială ” a unor agenții de presă asiatice neagă vehement atât proveniența virusului, modul de propagare sau chiar consideră în continuare un banal accident ce a fost distribuit prin…” transmisia naturală.”
Măsurile de combatere a pandemiei au fost inspirate de „modelul chinezesc”, pentru că li s-a dat credibilitate. Inepția măsurilor luate de către comuniștii chinezi s-a repercutat între timp. Aici pot enumera motive precum nețintirea grupurilor vulnerabile, a persoanelor cu probleme de sănătate pre-existente, a bătrânilor instituționalizați, a pensionarilor. De asemenea, închiderea economiei și îndatorarea(la nivel regional în R.P. Chineză, la nivel național în Occident nu au făcut decît să amâne inevitabilul, cu multe suferințe umane, decese și pierderi economice substanțiale.
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto : https://google.com
Acest material a fost realizatde către Daniel Mihai redactor al BpNews.ro. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post