Președintele rus Vladimir Putin a semnat în urmă cu douăsprezece ore legea care suspendă în mod oficial participarea Rusiei la Noul Tratat de reducere a armelor strategice (New START), relatează CNN.
„Federația Rusă suspendă Tratatul dintre Federația Rusă și Statele Unite ale Americii privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive, semnat la Praga la 8 aprilie 2010”, se arată în textul notei explicative a legii.
Președintele rus este cel care poate lua decizia de a relua participarea țării la acest acord.
În ce constă Tratatul
Tratatul se numără printre ultimele dintr-o lungă serie de convenții nucleare dintre SUA și Rusia, anterior Uniunea Sovietică. Acesta impunea limite asupra numărului de arme nucleare intercontinentale cu rază de acțiune pe care le pot avea atât SUA, cât și Federația Rusă.
De remarcat este faptul că acest tratat a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți vor trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.
Tratatul era deja în esență depășit, deoarece Rusia a refuzat recent să își deschidă arsenalul pentru inspectori.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat american a declarat luni că Statele Unite ale Americii speră „foarte mult” că Federația Rusă este încă interesată de controlul armelor. Numai că, decizia lui Putin de a suspenda participarea la New START pune sub semnul întrebării acest interes.
Asaltul așteptat al trupelor rusești-diversiune sau impact psihologic?
Mult așteptata ofensivă de proporții a Federației Ruse este pronosticată în lunile martie-aprilie, așa cum anticipează și secretarul Comisiei pentru securitate națională din Parlamentul Ucrainei
Înaintarea lentă a trupelor rusești are un caracter extrem de local și este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra echilibrului de forțe pe linia frontului.
Înaintarea trupelor rusești a fost remarcată în urmă cu câteva săptămâni de serviciile de informații occidentale și clasificată drept un posibil început al unei noi ofensive a rușilor.”Este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra echilibrului de forțe pe linia frontului” , a declarat secretarul Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Verkhovna Rada – Parlamentul Ucrainei-Roman Kostenko, relatează surse citate de BBC.
Disputele cu privire la calendarul și amploarea probabile ale ofensivei rusești preconizate, atât în cercurile politice ucrainene, cât și în comunitatea internațională de experți, au început încă de la sfârșitul anului trecut și s-au intensificat în special în a doua jumătate a lunii ianuarie, după ce intensitatea luptelor din estul Ucrainei și amploarea pierderilor armatei ruse au crescut simțitor
Alte opinii despre posibila ofensivă rusească
Unii observatori, inclusiv cei din guvernul ucrainean, consideră că acțiunile ofensive pe care armata rusă și mercenarii grupului Wagner le desfășoară acum în regiunea Donbas sunt aceeași „mare ofensivă rusă” și nu prea merită să ne temem de ceva mai mare. Cu toate acestea, potrivit deputatului Kostenko, cel mai probabil nu este cazul.
„În primăvară vom vedea mai multe ofensive de amploare, folosind mai multe arme și echipamente. Inamicul contează pe campania de primăvară pentru a se desfășura mai mult în direcțiile Donețk și Zaporojie”, a afirmat Kostenko.
„Când vorbim despre sfârșitul lunii martie și jumătatea lunii aprilie, nu este pentru că știm datele exacte ale ofensivei”, clarifică Kostenko. „Toată lumea știe că în această perioadă pământul începe deja să se usuce și se pot face manevre la sol” .
În loc de final
Până la avansarea sau retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei nu poate fi vorba despre niciun fel de „planuri de pace”, care să includă prevederi privind o încetare imediată a focului. De altfel, tocmai această acalmie invocată sau încetare imediată a focului poate fi considerată o veritabilă bombă cu ceas. Pe acest lucru insistă Federația Rusă pentru a.. „îngheţa conflictul”, pentru a-şi conserva controlul asupra teritoriilor ocupate şi a-şi consolida capacitatea militară.
În nouă ani care s-au scurs din 2014, de atunci de când Moscova a început de fapt agresiunea împotriva Ucrainei prin anexarea Crimeii şi instigarea conflictului din Donbass, omenirea a aflat costul sângeros al „‘încetării focului” .De aceea, niciun fel de „planuri de pace” nu pot exista înainte de retragerea trupelor rusești din Ucraina.
Rusia mizează pe implementarea unui astfel de scenariu cu trimiteri psihologice inversate, deoarece Kievul nu va fi de acord cu niciun fel de „plan de pace” până când nu le vor fi îndeplinite condiţiile.
De altfel, de bun simț și logic ar fi ca orice plan de pace lcare prevede doar o încetare a focului şi continuarea ocupării teritoriilor ucrainene de către Federația Rusă nu poate duce decât la o nouă etapă a genocidului rusesc împotriva ucrainenilor.
Kremlinul a declarat recent „că realizarea obiectivelor de război ale Rusiei în Ucraina are prioritate faţă de orice posibile negocieri de pace” , așa cum notează DPA.
Până în prezent nu au existat semnale din partea Kievului că ucrainenii ar fi dispuşi să discute, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov. „În acest caz, atingerea obiectivelor noastre este cel mai important lucru, aceasta este prioritatea noastră absolută”, a spus oficialul rus.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a respins negocierile cu preşedintele rus Vladimir Putin prin decret şi a reiterat aceasta de mai multe ori, afirmând că nu-i mai poate acorda încredere.
Peskov a subliniat că înainte de orice fel de negocieri, Ucraina ar trebui să recunoască faptul că cele patru regiuni anexate în septembrie anul trecut de Rusia – Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) –” sunt de acum înscrise în Constituţie ca părţi ale Federaţiei Ruse.”
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto https://google.com
Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor al platformei BPNews.Ro Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post