Proiectul care ar fi interzis total reclamele la jocurile de noroc a fost modificat radical de senatorii din comisiile juridică și de cultură, care a admis amendamentele PNL prin care pot fi difuzate în continuare spoturi în audiovizual noaptea.
Senatorii autohtoni au admis reclamele la jocurile de noroc pe TV, cu restricție de ore,diferit de ceea ce era propus de Uniunea Europeana.
Fostul președinte al CCR s-a exprimat direct despre interdicția pentru vedete de a mai promova pariuri sportive, admițând că „sper să citească cineva Constituția în Parlament”.
Cadrul legal propus
Cu alte cuvinte, senatorii din Comisia Juridică și cea de Cultură au schimbat forma inițială a proiectului care interzicea total reclamele la jocurile de noroc. De altfel, forma legală mai permisivă va admite spoturi difuzate pe internet, numai că în mediul audio-vizualului, doar între orele 23.00 și 06.00, iar reclamele outdoor nu pot depăși 30 metri pătrați. De asemenea, noua formă a proiectului a avut șansa să fie votată de pe data de 1 Martie în plenul Senatului, prima cameră pentru această inițiativă legislativă. La votul din Comisii, au votat „pentru” reprezentanții PNL, PSD și UDMR.
Inițiativa singulară de bun-simț….respinsă
Deși a insistat ca forma inițială a proiectului să fie votată, care prevedea că toate reclamele la jocurile de noroc și pariurile sportive să fie interzise, senatorul PNL Adrian Cozma nu a reușit să-și convingă colegii.
„Uitați-vă în Piața Victoriei sau Piața Unirii, faceți un 360 de grade cu privirea, și vedeți panouri gigantice care promovează jocurile de noroc. Trebuie să spunem stop publicității jocurilor de noroc. Este inadmisibil să încurajăm jocurile de noroc. Știu că există o industrie cu mulți bani, că influențele sunt din toate direcțiile”, le-a transmis, nemulțumit, inițiatorul proiectului, deputatul Adrian Cozma din PNL.
Deși a insistat ca forma inițială a proiectului să fie votată, care prevedea că toate reclamele la jocurile de noroc și pariurile sportive să fie interzise, domnul senator Cozma nu a reușit să-și convingă colegii. Forma inițială a fost susținută și de ONG-ul Declic.ro, care a anunțat, în cadrul comisiilor, că a strâns peste 137.000 de semnături pentru interzicerea totală a reclamelor la jocurilor de noroc. Cozma a cerut ca forma proiectului său să „nu fie diluată”. „Putem constata că România a devenit împânzită de jocuri de noroc și de reclame. Copiii au ajuns să considere că a devenit o normalitate”, a subliniat și Diana Stoica, deputată USR, care se află pe lista de inițiatori.
Măsuri aprobate de legiuitori și adoptate de ONJN
PNL a propus amendamente, Oficiul National de Jocuri de Noroc (ONJN) a susținut, PSD a votat Amendamentele care au schimbat proiectului au venit din partea senatorilor PNL. Ele au fost reiterate și de reprezentantul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, Narcis Godeanu. Oficiul a cerut ca publicitatea să fie permisă numai în intervalul 23.00 – 06.00, iar reclamele outdoor să nu depășească 30 metri pătrați, fără a mai fi afișate premiile oferite, iar reclamele în audio-vizual să nu depășească 90 de secunde.
Comisia Juridică și cea de Cultură din Senat nu a avut nimic de obiectat au aprobat amendamentele PNL. Astfel, toate reclamele în spațiul outdoor nu vor mai fi mai mari de 30 mp. De asemenea,pe reclamele outdoor nu vor mai fi afișate premiile oferite de casele de pariuri și jocuri de noroc. O altă măsură ce va viza direct reclamele la jocurile de noroc și casele de pariuri vor fi permise în audio-vizual în intervalul 23.00 – 06.00, iar amenda pentru nerespectarea legii se cifrează între 10.000 – 50.000 de RON.
În comisie, amendamentele PNL au fost prezentate de liderul grupului,domnul Daniel Fenechiu, care a precizat că amendamentele aduse proiectului reprezintă o soluție de echilibru. „În momentul în care interzici brusc, duci activitatea în zona ilicită, zona neagră”, a fost justificarea oferită de Daniel Fenechiu.
Campanii de promovare excluse
După ce amendamentele PNL au fost adoptate, a fost votat și un amendament al UDMR. Prin acesta se interzice influencerilor să facă reclamă jocurilor de noroc și caselor de pariuri.
Astfel, la propunerea UDMR, de acum înainte se va interzice orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc prezentate sau recomandate de personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive, ori de alte persoane, care datorită celebrității lor pot încuraja toate aceste activități de jocuri de noroc și pariuri sportive.
În favoarea aprobării amendamentelor a vorbit și Odeta Nestor, fost președinte al Autorității privind jocurile de noroc, acum reprezentantă a unei asociații a industriei de pariuri.
„În România nu există studiu că există probleme în rândul minorilor Statul are foarte multe pârghii de control, dacă vom face acest lucru (n.r. – interzicerea reclamelor), vom lăsa loc operatorilor din Ucraina, Moldova, Rusia și vom trimite jucătorii români într-o piață neagră. Ne întoarcem cu zece ani în spate”, a fost mesajul transmis de Nestor.
Soluția cu… „Fii responsabil” va înlocui deja perimatul… „Joacă responsabil”
Într-un alt amendament adus de PNL legii inițiale este specificat că reclamele la pariruri pot să apară, de pildă, în timpul transmisiunilor sportive în direct. Prin excepție de la prevederile aliniatului 51, sunt permise inserturile grafice, respectiv reprezentarea, statică sau în mișcare, cu sau fără sunet, a mărcii, astfel cum aceasta este definită potrivit legii, a siglei sau a altui simbol prin care se identifică titularul mărcii, al siglei sau al simbolului ori imaginea unui produs reprezentativ al acestuia, dacă acestea sunt efectuate în timpul transmisiunilor sportive în direct. În orice situație, aceste inserturi grafice vor fi însoțite de mesajul „Fii responsabil”.
După ce a fost supus la vot proiectul de lege care reglementează reclamele la jocurile de noroc și a trecut de plenul Senatului cu 76 de voturi pentru și doar două abțineri, pentru a deveni aplicabilă, mai e nevoie și de vot în plenul Camerei Deputaților,unde se va da votul final înainte ca legea să fie trimisă la promulgare. Reamintesc faptul că inițial, legea prevedea blocarea completă a reclamelor, atât la TV și în online, cât și outdoor.
„Legea a fost făcută pentru protejarea copiilor și a persoanelor vulnerabile cu venituri medii și mici, care sunt tentante ca din 10 să facă 100 de lei. Când ești sărac nu vezi multe opțiuni și poate părea tentant. Trebuie să avem curaj să spunem stop reclamelor și momentul este acum”, a punctat Diana Stoica, deputat USR și semnatar al proiectului.
Concluzia….destul de amară
Unele amendamente au capacitatea de a dilua legea propusă inițial și ar fi trebuit ca publicitatea stradală să fi fost interzisă total. Nu este deloc în regulă să avem reclame pe toate blocurile, iar reclamele agresive, în culori vii promovate de unii sportivi să constituie firescul, normalitatea, într-o societate fără direcție, repere dar cu dorințe de a avea un capital obținut din aceste activități. Se cunoaște foarte bine faptul că tocmai statul are modalitățile de a face bani cu orice preț. Numai că, din activitățile sociale, morale,în care industria de gambling nu este implicată, nici sumele colectate nu sunt semnificative.
Statul actual a demarat diverse parteneriate de promovare a jocurilor de noroc se numără, conform GSP.RO, mulți foști sportivi (Ilie Dumitrescu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuș, Ciprian Marica, Gică Craioveanu, Mihai Leu etc), dar și oameni din showbiz (Dorian Popa, Bianca Drăgușanu, Dan Capatos, Daniela Crudu) sau jurnaliști (Vali Moraru, Mihai Mironică, Andrei Niculescu, Dan Filoti etc).
Mircea Bravo, unul dintre influencerii foarte cunoscuți, a declarat recent: „După câteva săptămâni, îți dai seama că o persoană se droghează. Persoanele care au adicția de jocuri de noroc pot ascunde asta un timp îndelungat. Noi n-avem centre să vindece această adicție și trebuie studii aprofundate să vedem cu ce se mănâncă”. Mircea a fost și unul dintre influencerii care au cerut în ultima perioadă interzicerea reclamelor la pariuri sportive şi jocuri de noroc, printr-un spot postat pe rețelele sociale care „a depășit două milioane de vizualizări”, după cum a declarat.
Este foarte greu să aducem argumente care să limiteze această veritabilă industrie ce rulează sume exorbitante. De altfel,inițiatorilor actului normativ se lovesc de mecanismele foarte bine puse la punct a industriei de gambling dar și de lentoarea forurilor decizionale, care coroborate cu adicția de jocuri a publicului, face lucrurile din ce în ce mai dificil.Toate modificările sunt binevenite, iar tocmai inițiativa este lăudabilă, deoarece toate petițiile existente au încercat din răsputeri să reflecte o părere personală, pentru a atrage public atenția tuturor instituțiilor vizate și nu doar pentru a avea voie să exprime o părere personal destul de restrâns numeric și fără alte posibilități de a se exprima.
Oricum, statul este cel care va decide legile, însă acestea trebuie să aibă și o logică, chiar dacă această veritabilă industrie ar asigura un capital destul de substanțial. De altfel, mai mult ca sigur că legiuitorii autohtoni se află sub o presiune mediatică uriașă. De aceea, nu vor dori sau nu vor îngrădi anumite drepturi fundamentale ale populației ce e dependentă. De altfel, România nu se află pe lista țărilor în care jocurile de noroc sunt interzise, astfel că jucătorii din țări străine pot apela la cazinourile noastre online. Dar există și aici unele legi pentru cetățenii din statele în care jocurile de noroc sunt interzise, tocmai în ideea în care cazinourile nu doresc să se amestece în probleme grave cu alte state.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto : https://google.ro
Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor al platformei BPNews.Ro Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post