Președintele Federației Ruse Vladimir Putin „amână anunțul celei de-a doua mobilizări”, pe fondul temerilor legate de eventuale tulburări în Rusia.
Vladimir Putin a amânăat anunțul unei a doua mobilizări pe fondul temerilor de tulburări în Rusia, potrivit think-tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).La începutul acestei luni, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că victimele militare rusești în orașul Bakhmut au echivalat cu o pierdere din partea ucraineană la șapte pierderi din partea Federației Ruse.
Cu doar o lună mai devreme, oficialii de la Casa Albă au declarat că temutul Grup Wagner a suferit 30.000 de victime, cu aproximativ 9.000 de luptători uciși din februarie anul trecut.Analizând datele, ISW a opinat că tocmai constrângerile de personal și echipamente care apar în mod regulat ar „preveni probabil forțele ruse să lanseze o altă operațiune ofensivă prelungită în lunile următoare”.De asemenea, a fost „foarte puțin probabil ca forțele ruse să poată susține atacuri în valuri după capturarea lui Bakhmut”.
În luna septembrie a anului trecut, Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială în Rusia, în ceea ce părea a fi o recunoaștere că războiul Moscovei în Ucraina nu avea de gând să fie planificat.Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat la acea vreme Rusia va recruta 300.000 de rezerviști.
Cu toate acestea, ISW a declarat că președintele Federației Ruse Vladimir Putin „întârzie anunțarea celui de-al doilea val de mobilizare din ianuarie” și se pare că își dublează „mobilizarea liniștită” pentru a evita generarea de posibile tulburări în Rusia”.
Armata rusă folosește tancuri vechi de 60 de ani, spun serviciile de informații din Marea Britanie
Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii a emis cel mai recent raport de informații despre războiul din Ucraina.În acesta se precizează că armata rusă a continuat să răspundă la pierderile de vehicule blindate grele prin desfășurarea unor tancuri de luptă principale T-62, vechi de 60 de ani.
Există, de asemenea, o „posibilitate realistă” ca alte unități să fie reechipate cu modelul T-62 pentru a compensa pierderile anterioare.
„Din vara anului 2022, aproximativ 800 de modele T-62 au fost luate din depozit, iar unele au primit sisteme de vizualizare îmbunătățite, care foarte probabil le vor îmbunătăți eficacitatea pe timp de noapte”, se specifică în acest raport. Cu toate acestea, ambele tipuri de vehicule de epocă vor prezenta multe vulnerabilități pe câmpul de luptă, „inclusiv absența armurii reactive explozive moderne.”
Este un plan de pace un compromis o idee bună?
După săptămâni de dezinformare de la Kremlin, o serie de atacuri cu operațiuni de genul” fake flag” (steag fals) și avertismente venite din partea președintelui american Joe Biden că un atac rusesc era aproape inevitabil, Kremlinul și-a lansat propria versiune despre invazia Ucrainei.Dar ceea ce trebuia să fie o victorie rapidă în Ucraina a fost rapid deturnată, răsturnată, deoarece trupele ucrainene au opus o rezistență remarcabilă.
Acum, în al doilea an al acestui nedorit conflict, unii analiști cred că un plan de pace este un compromis și consideră că este mai bine decât seria interminanilă de lupte și susțin că o victorie completă a Ucrainei nu este deloc realistă.Dar alți analiști ai acestui război avertizează deja că un compromis de orice fel ar putea crea un precedent periculos.
Peter Dickinson-redactorul Serviciului de Alertă pentru Ucraina al Consiliului Atlantic – a afirmat că, dacă planul inițial al lui Vladimir Putin s-ar fi dus la bun sfârșit „ar fi detronat guvernul și ar fi instalat un regim marionetă extras din forțele politice pro-Kremlin ale Ucrainei”.Acest lucru ar fi supus țara lunilor de arestări în masă, execuții sumare și deportări forțate.
„Dacă Putin ar fi reușit să pună mâna pe toată Ucraina, amploarea catastrofei umanitare ar fi fost mult mai mare”, a opinat Peter Dickinson.
În opinia acestui analist, zeci de milioane de refugiați ucraineni ar fi pătruns în Uniunea Europeană, în timp ce actele de rezistență în desfășurare în interiorul Ucrainei „ar fi dus la o baie de sânge de represalii din ce în ce mai sălbatice menite să terorizeze populația și să se supună.”
Publicul ar fi asistat la spectacolul până acum de neconceput al unui genocid modern care se desfășoară metodic în inima Europei și care e transmis în direct pe rețelele de socializare.
Domnul Peter Dickinson continuă să susțină ideea conform căreia totul are conexiune cu căderea Ucrainei ce ar avea un impact asupra securității globale și, de asemenea ar declanșa o luptă internațională fără precedent pentru arme nucleare. Prin urmare, în opinia acestuia, „singura modalitate de a evita acest viitor distopic” este ca planul liderului rus să eșueze.
Mai mult decât atât, analistul american a avertizat de asemenea că, în contextul în care Vladimir Putin este recompensat pentru agresiunea sa, „va merge inevitabil mai departe”.
„Mulți oameni care propun planuri de pace în prezent ar putea avea intenții bune, dar sunt delirante dacă cred că Putin va fi mulțumit cu câștiguri teritoriale relativ modeste în estul și sudul Ucrainei”, a adăugat analistul.
Colapsul grupului Wagner
Evgeny Prigozhin-șeful armatei private a Grupului Wagner- a lansat noi declarații care sugerează o ruptură tot mai puternică între conducerea Rusiei și organizația sa de mercenari. Conform unor surse, Prigojin ar fi trimis duminică 5 Martie o scrisoare comandantului campaniei din Ucraina „despre nevoia urgentă de a aloca muniție”.
Luni dimineață, liderul acestui grup paramilitar a spus că reprezentantului său de la sediul operațional i-a fost anulat permisul și i s-a refuzat accesul.Numai că, în mod surprinzător nu a existat niciun răspuns imediat din partea Ministerului rus al Apărării.
De la începutul anului, campania din Ucraina a fost comandată personal de generalul Federației Ruse, șeful Statului Major General Valery Gerasimov.Această numire a fost văzută pe scară largă ca un efort al lui Vladimir Putin de a reduce puterea în creștere a lui Prigozhin – care s-a ciocnit în mod repetat public cu generalul Gerasimov.
Prigozhin a susținut săptămâna trecută că oamenii săi practic l-au înconjurat în preajma orașului Bakhmut.Dar sâmbătă a apărut într-un videoclip cu o evaluare mai sumbră, avertizând că frontul se va prăbuși dacă grupul său Wagner ar fi forțat să se retragă – deși nu era clar când a fost înregistrat videoclipul.El i-a acuzat pe oficialii ministerului rus de „trădare” pentru că nu au furnizat muniție adecvată forțelor sale, ceea ce ministerul a negat.
În loc… de concluzie
Din moment ce grupul paramilitar Wagner fidel regimului de la Kremlin care ar fi făcut ceva „progrese limitate” și nu dispune de muniție pentru a tranșa decisiv soarta invaziei până în acest moment, s-a trecut la o cu totul abordare. Între timp, se pare că regimul de Moscova va scoate din depozitele sale de armament vechile tancuri din epoca sovietică, pe fondul sugestiilor că până la două treimi din tancurile lor obișnuite au fost eliminate în luptă.
În concluzie, exprimând realitatea, orice concesii care se pot face nu vor determina decât să-i trezească „apetitul imperial” al lui Vladimir Putin în timp ce acesta se va convinge de toată delăsarea și slăbiciunea fundamentală a forțelor occidentale angrenate în acest moment, în acest conflict.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto : https //google.com
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post