Clasa politică a devenit o temă predilectă a unei părți importante din societatea românească, după toate tragediile și evenimentele care puteau fi gestionate și astfel evitate. „Urcată în automobile și interesată numai de autostrăzi, neglijează de trei decenii calea ferată” , a transmis duminică, pe Facebook, Asociația Pro Infrastructură, după tragedia feroviară de la Galați.
Problemele CFR sunt destul de multe și datează de prea multă vreme , iar tocmai rezolvarea lor, ar aduce un impact semnificativ în îmbunătățirea calității serviciilor oferite de către CFR Călători.
De altfel, așa cum se constată și se cunoaște, cu puține excepții, locomotivele CFR au peste patru decenii, unele fiind proiectate în anii 1950.
Redau mesajul integral transmis de Asociația Pro Infrastructură:
„Politicieni, dacă nu vă ocupați de feroviar, se vor ocupa victimele de imaginea voastră!
Accidentele feroviare se țin lanț. Sunt doar câteva zile între Roșiori și Galați. Din păcate, acum avem și un deces. Nu este o întâmplare! Clasa politică, urcată în automobile și interesată numai de autostrăzi, neglijează de 3 decenii calea ferată.
Cu puține excepții, locomotivele CFR au peste 40 de ani, fiind proiectate în anii ’50. Nu e de mirare că iau foc, rămân fără frâne sau accelerează necontrolat. De zeci de ani operatorii cârpesc material rulant de la o zi la alta, neavând bani și legislație pentru unul nou. Este nevoie de un pact transpartinic care să prevadă înlocuirea locomotivelor mai vechi de 30 de ani.
Nu este doar o problemă de bani. Există bani europeni. Este vorba de nepăsarea și incompetența crasă a autorităților. Din lipsă de material rulant s-a ajuns ca trenul de la Galați (și multe alte garnituri Regio) să fie format din locomotivă și un singur vagon.
România putea achiziționa rame Regio și Inter-Regio prin POIM încă din 2016, dar licitația a fost lansată abia în 2019 de către ARF, Autoritatea pentru „Reformă” Feroviară. După îndelungi chinuri, cea de trenuri Regio a fost anulată, apoi relansată însă nici astăzi nu este atribuită!
Reconstrucția magistralelor costă foarte mult pe kilometru și durează peste dublul termenului contractual. Un exemplu: scoaterea unor copaci din circuitul forestier durează și 5 ani pe feroviar și doar 3-6 luni la autostrăzi. Antreprenorii știu că politicienilor nu le pasă, așa că nu se grăbesc niciodată pe calea ferată.
Mai mult, în afara modernizărilor de pe coridorul principal, autoritățile nu au fost în stare să reparare calea ferată pe fonduri europene. Legislația necesară proiectelor de tip „Quick Wins” din PNRR a fost emisă abia în 2022.
Un pact transpartinic ar trebui să prevadă generalizarea programului Quick Wins pe toată rețeaua, reducerea la zero în termen de 5-7 ani a numărului de kilometri scadenți la reparație capitală și eliminarea centralizărilor mecanice sau electromagnetice în următorii 5 ani. De asemenea, reconstrucțiile să nu țină mai mult de 4-5 ani, cu sancțiuni clare pentru antreprenorii și funcționarii care nu-și fac treaba.
Dacă politicienii vor să doarmă liniștiți, e timpul să finanțeze aparate de cale (macazuri) și instalații de siguranță digitale (centralizări electronice). Cele mai moderne instalații de siguranță feroviară sunt proiectate în anii ’60, când președintele țării era ceferist, iar cele mai vechi datează dinaintea Primului Război Mondial! În afara investițiilor majore de reconstrucție nu a fost digitalizată nicio stație cu fonduri nerambursabile. Cele mai multe accidente (de exemplu cele recente de la Fetești, Roșiori și Galați) au loc în stații.
Clasa politică e datoare să arate că, spre deosebire de Grecia, putem pune în funcțiune sistemul digital de siguranță ETCS. Pe Curtici-Ghioroc și Sighișoara-Simeria acesta ar urma să fie folosit de cel puțin 4 trenuri pe zi începând cu 2024. Operatorii trebuie ajutați să-și doteze locomotivele și ramele cu acest sistem care ar fi prevenit multe din accidentele din ultimii ani.
Lipsa resursei umane este și ea o problemă acută și contribuie la accidente. S-a ajuns ca mecanicii pensionați reveniți la lucru să stea continuu zeci de ore pe locomotivă.
Meseria de ceferist trebuie readusă la demnitatea pe care o merită. Iar cei care sunt răniți sau mor în timpul serviciului trebuie cinstiți cum se cuvine. Condoleanțele noastre familiei îndoliate.”
Ce s-a întâmplat
O locomotivă a lovit un vagon al unui tren care urma să plece sâmbătă seară din Gara Galați, iar conductorul trenului – o femeie – a murit, în timp ce alte trei persoane sunt rănite. Directorul CFR Călători spune că locomotiva circula cu viteză și a izbit violent primul vagon al trenului la care urma să se cupleze, în timp ce Poliția afirmă că accidentul s-a produs după ce s-ar fi defectat sistemul de frânare al locomotivei.
Revoltător este faptul că acesta se constituie ca al doilea accident feroviar grav produs în mai puțin de două săptămâni.
Acul ceasului vitezometrului locomotivei care a izbit violent primul vagon al trenului de călători la care urma să se cupleze în Gara Galați a rămas blocat la 75 de kilometri la oră. De altfel, mecanicul a declarat că locomotiva „s-a accelerat brusc” și el nu a mai putut acționa sistemul de frânare, conform Poliției Județene.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis sâmbătă seară că, având în vedere că este al doilea accident feroviar produs într-un timp foarte scurt, a decis să solicite CFR Călători „să înceapă urgent o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz”, precum și reexaminarea tuturor mecanicilor de locomotivă începând cu luna aprilie.
Concluzie tristă
Este al doilea accident feroviar grav produs în mai puțin de două săptămâni. La data de 13 martie 2023, la Roșiori, un tren de călători a lovit un tren de marfă încărcat cu mașini, iar CFR Călători a făcut declarații contradictorii, negând inițial că ar fi existat un impact.
În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi iar suferința și durerea nu se pot deloc uita atât de curând.
În urma accidentului feroviar din Galați în care conductorul trenului R7576 și-a pierdut viața, niciun fel de transmitere sincere de condoleanțe către familiile îndoliate din partea ministrului Transporturilor nu pot mângâia sau da speranță îndeajuns, ca să se poată trece peste această tragedie.
Ar trebui să se implementeze o serie de măsuri care să înnoiască actuală și învechita infrastructură existentă, astfel că să nu mai reprezinte vreun pericol în ceea ce privește nivelul de siguranță al călătorilor, dar și al personalului CFR Călători.De asemenea, mult discutatele standarde tehnice în sistemul feroviar ar trebui să să fie asigurate mereu la cei mai buni parametri pentru ca acest gen de întâmplări și tragedii să nu se mai repete.
Sursa foto : https://google.ro
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post