Fertilitatea umană este un subiect foarte important pentru perpetuarea speciei, de aceea problemele care țin de acest subiect sunt intens studiate de către specialiști. Cu atât mai mult, această preocupare pentru cercetători este de mai mare, cu cât se constată tot mai multe cazuri de infertilitate în rândul populației active care nu are anomalii anatomice sau funcționale.
O parte dintre specialiști și-au îndreptat atenția asupra biologiei moleculare ce ține de endometru, acesta find mucoasa care captușește fața internă a uterului. Astfel s-a ajuns să se descopere o mulțime de lucruri interesante care țin de relația dintre alimentație și fertilitate.
Cercetătoarea Suzana Pretorian, care este medic balneolog, consideră intoleranța la gluten printre cei mai puternici factori implicați în apariția apariția infertilității. În condițiile în care tot mai mult din hrana din zilele noastre presupune alimente care au fost procesate chimic,iar acesta conțin gluten, ea pune un semn de cauzalitate între cele două elemente.
Statistica medicală arată o creștere a cazurilor semnalate de alergie la gluten. Ce e interesant de reținut, e că simptomele cunoscute în medicină în cazul bolii celiace (balonare, diaree, scădere în greutate) apar foarte rar. În schimb, în aproape jumătate din cazurile de boală celiacă apar simptome atipice. Printre ele se enumeră migrenele, anemia, depresia, oboseala cronică și chiar infertilitatea.
E bine să se știe că tot mai multe organe pot ajunge să fie afectate în timp de aceeași alergie la gluten, dar și că aceasta se poate transmite de la o generație la alta. În plus, trebuie să luam in calcul că grâul tradițional este foarte puțin cultivat în zilele noastre, el fiind înlocuit de cel modificat genetic și hibrid. Faptul că azi nu mai consumăm grâu tradițional lasă o amprentă puternică asupra sănătății și fertilității noastre, e de părere doctorul balneolog Suzana Pretorian.
Dacă medicii constată că avem o fertilitate scăzută, nu ar strica să analizăm dacă nu avem cumva alergie la gluten și dacă nu consumăm prea multe alimente procesate.
Discussion about this post