Statele Unite ale Americii comemorează în aceste zile patru secole de la primul transport de sclavi şi de la apariţia acestei practici pe continentul Nord-American.
Un vas care aducea aproximativ 20 de persoane de culoare răpite din regatul Ndongo, din Angola a ajuns în portul Point Confort, care era o colonie britanică din America, în a doua jumătate a lunii august a anului 1619.
Prizonierii aveau propria poveste deja tragică. La începutul călătoriei erau 350 de africani, înghesuiţi la bortul unei nave portugheze, San Juan Bautista. Mai bine de jumătate dintre aceştia îşi pierduseră deja viaţa în timpul traversării Atlanticului. În largul coastei Mexicului, nava portugheză a fost atacată de piraţi englezi. Aceştia au luat 50 dintre prizonieri pentru a-i vinde la rândul lor.
În Mexic, San Juan Bautista a ancorat în apropiere de locația actuală a oraşului Veracruz, pe 30 August. Doar 147 dintre africanii înghesuiţi sub punte mai erau în viaţă.
Documentele au păstrat şi numele câtorva dintre cei vânduţi atunci. Căpitanul William Tucker a găzduit doi dintre africani, Isabella şi Antony, cărora le-a permis să se căsătorească. Fiul acestora, William, a devenit prima persoană de culoare a cărei naştere poate fi documentată în Statele Unite, arată USA Today.
Câteva zile mai târziu şi al doilea transport de africani capturaţi de pe vasul portughez, aveau să coboare pe ţărm de pe vasul Treasurer.
Unii dintre aceşti primi africani au ajuns ei înşişi stăpâni de sclavi după ce şi-au câştigat libertatea în justiţie. Un avantaj era acela că legea ţinea cont de faptul că o parte dintre ei au fost botezaţi înainte să plece din Africa şi erau creştini. Este cazul cuplului Anthony şi Mary Johnson, ajunşi pe ţărmul american în 1621 şi 1622. Alţii au fost condamnaţi pe viaţă la sclavie pentru că au încercat să fugă.
Până în 1705, orice ambiguitate legată de statutul persoanelor de culoare era clarificat iar aşa numitele ”legi de integrare rasială” stabileau ”superioritatea albilor”.
Până în 1725, deja peste 42 de mii de africani ajunseseră doar în portul Chesapeake pentru a fi vânduţi ca sclavi. Până în 1775, cifra urcase la 127 de mii. În 1860 în jur de 3,9 milioane de sclavi africani trăiau în Statele Unite.
Discussion about this post