Nu există persoană pe lumea asta care să nu considere ratele la bancă drept o povară mare. Cu toate acestea, majoritatea își asumă de bună voie această corvoadă deoarece satisfacția banilor primiți la început îi face să creadă că rambursarea va fi la fel de ușoară și plăcută. Realitatea se dovedește diferită, mai ales când încep să apară întârzierile de plată către bancă.
Statisticile arată că în octombrie 2018, românii aveau credite de 132 de miliarde de lei. Acestea includ creditele ipotecare și pe cele de consum. În comparație cu octombrie 2017, aceste credite sunt cu 10,5 miliarde mai mari, și cu 33 miliarde mai mari decât în 2008.
În aceste condiții, previziunile pe termen scurt și mediu nu sunt deloc optimiste pentru cei care au credite bancare. Cum tot mai mult se vorbește în lumea financiară de o nouă criză, aceasta e foarte posibil să lovească din nou. E suficient să observăm problemele pe care le are Deutsche Bank de la începutul anului și până în prezent, dar și semnalul de alarmă din SUA pe care l-a observat până și Donald Trump.
O țară cu o economie instabilă, cu datorii mai mari decât valoarea întregii suprafețe a statului și fără nici o politică protecție pentru populație, va suferi din nou mai mult decât alte state vecine atunci când o să existe o nouă criză economică mondială. Aceasta îi va afecta cel mai mult, la fel la orice criză, pe cei care au credite bancare.
Să nu uităm că în perioadele de criză economică scad substanțial veniturile, în timp ce unele locuri de muncă dispar datorită dificultăților financiare ale angajatorilor.
De aceea, cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană care are credite, e să renunțe la toate cheltuielile inutile (achiziții de bunuri, excursii și tot ce nu e esențial pentru supraviețuire) și să-și canalizeze economiile realizate astfel pentru a achita creditele. Astfel, următoarea criză economică îi va afecta mai puțin și vor supraviețui crizei mai bine decât cei care în această perioadă iau credite în loc să și le achite.
Discussion about this post