Asistăm la o acutizare a războaielor comerciale la nivel global, cauzate de politicile economice agresive duse de SUA și China, situație în fața căreia Europa nu poate rămâne un spectator pasiv. Uniunea Europeană trebuie să-și revizuiască politica economică și să-și ridice propriile bariere comerciale, dacă vrea să supraviețuiască în acest format și să rămână relevantă pe plan global.
Acestea sunt principalele idei conținute într-un memorandum de 173 de pagini pregătit de oficiali UE, raport ce ar urma să ajungă pe masa Ursulei von der Leyen, viitorul președinte al Comisiei Europene, care își va prelua mandatul la 1 noiembrie.
SUA și China sunt deja angrenate într-un periculos război comercial, iar președintele american Donald Trump nu s-a sfiit să-și amenințe aliații europeni în repetate rânduri cu impunerea de tarife protecționiste. Cel mai recent exemplu este summit-ul de la Biarritz, în timpul căruia Trump l-a amenințat pe președintele Emmanuel Macron cu impunerea de noi taxe pe importurile de vinuri franțuzești chiar la el acasă.
Este timpul ca Europa să-și ridice propriile bariere și să apere interesele cetățenilor săi, se afirmă în raportul citat. O astfel de abordare ar răspunde îngrijorării populației europene, care este în favoarea unor măsuri protecționiste, așa cum s-a văzut și din creșterea încrederii acordate partidelor naționaliste. Potrivit site-ului Politico, principalele măsuri vizează alocarea de fonduri generoase pentru dezvoltarea industrială, relaxarea regulilor în domeniul competiției economice și o politică strictă de apărare a intereselor comerciale. Spre exemplu, raportul propune înființarea unui fond de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea unor mari companii care se confruntă cu o concurență acerbă din partea Chinei și Statelor Unite.
Europa trebuie să favorizeze acele companii capabile să se impună pe plan global, în domenii precum construcția de mașini și utilaje, dispozitive și echipamente medicale, printarea 3D, precum și din industriile aerospațiale și de apărare. Autorii raportului menționează că este inacceptabil ca Europa să nu figureze cu niciun nume în topul primelor zece firme din domeniul tehnologic. Topul este dominat de nume precum Apple, Microsoft, Google ori Samsung. Este timpul ca Europa să se afirme pe plan internațional cu proprii săi giganți economici, afirmă raportul.
În ceea ce privește politicile comerciale, memorandumul propune crearea unui mecanism care să permită impunerea unilaterală de restricții la importurile provenite din Statele Unite. Trecerea la o politică protecționistă ar fi favorizată de apropiata ieșire a Marii Britanii din cadrul UE, știut fiind faptul că Londra susține politici liberale în domeniul comercial, aflându-se deseori în dezacord cu Franța sau Germania.
Nu în ultimul rând raportul prevede crearea unui program de asigurări de șomaj la scara întregii Uniuni, care ar urma să fie adoptat în primele 100 zile de mandat al noului președinte al Comisiei Europene.
Toate aceste măsuri vizează nu doar creșterea economică a Europei, ci și creșterea încrederii populației în proiectul european, ceea ce ar duce la diminuarea influenței de care se bucură euroscepticii.
Discussion about this post