Fanii serialului de mare succes „Povestea Slujitoarei” au toate motivele să fie încântați. La doar câteva zile de la terminarea celui de-al treilea sezon, pe 10 septembrie are loc lansarea internațională a romanului „The Testaments”, scris de celebra Margaret Atwood, mult-așteptata continuare a cărții „The Handmaid’s Tale”, publicat în 1985.
Dacă serialul atât de apreciat de milioane de telespectatori din întreaga lume face ample referiri la actuala situație politică americană, la origini, cartea scrisă de canadiana Margaret Atwood era inspirată din realitatea unei epoci marcate de alegerea republicanului Ronald Reagan ca președinte și de revoluția islamică din Iran.
O altă sursă de inspirație era menționată pe prima pagină a cărții, Mary Webster, rămasă în istorie drept Mary-cea-pe-jumătate-spânzurată, o vrăjitoare ce a trăit în anii 1600, în statul american Massachusetts.
Ceea ce puțină lume știe este că Margaret Atwood este o descendentă îndepărtată a acestei femei care a avut o soartă tragică.
Mary s-a născut în 1624 în Anglia, într-o familie de puritani care au emigrat în Statele Unite pentru a-și putea trăi viața în conformitate cu preceptele lor morale stricte. În 1670, ea s-a căsătorit cu un anume William Webster și au trăit în Hadley, Massachusetts. În loc să fie o femeie supusă, cum o cerea religia lor, Mary era o femeie temperamentală, aprigă la vorbă. Se pare că ea nu a putut avea copii, fiind ostracizată de o comunitate care considera că menirea femeii este să facă copii. Încet-încet oamenii au început să o acuze de vrăjitorie, blamând-o pentru orice necaz, de la o boală ce lovea un localnic până la recolta prostă dintr-un an. Mary Webster a fost acuzată de vrăjitorie, dar tribunalul a găsit-o nevinovată.
Furioși că nu li s-a dat dreptate, locuitorii din Hadley au decis într-o zi să o spânzure, ca pedeapsă pentru boala misterioasă care îl lovise pe un membru important al comunității. A doua zi când au venit să o dea jos din copac, localnicii au fost șocați să descopere că ea mai trăia și, deși au aruncat-o în zăpadă sperând să moară de frig, femeia a supraviețuit. Ea a mai trăit ani buni în regiune, izolată de comunitatea care a poreclit-o „Half-Hanged Mary”. Nimeni nu i-a mai făcut rău însă, convinși fiind că este în slujba Diavolului din moment ce a supraviețuit spânzurării.
Fanii serialului își amintesc desigur că în Gilead, orașul unde se petrece povestea slujitoarea Offred se puteau vedea adesea spânzurați atârnând în ștreang.
Margaret Atwood a fost întotdeauna fascinată de această poveste, iar în în 1995 a scris și o poezie intitulată ”Half-Hanged Mary”, despre femeia pe care o vede o victimă a unei societăți ultraconservatoare.
Romanul „The Testaments” se petrece tot în Gilead, dar introduce și o serie de personaje noi. Fanii serialului vor avea o surpriză în ceea ce privește evoluția personajului Mătușii Lydia.
Discussion about this post