Majoritatea am ținut la un moment dat o dietă sau alta – fie că nu mâncăm după ora șase, sau că mâncăm doar terci cu legume sau mai știu eu, toți credem că am găsit rețeta magică pentru a arăta bine.
Rareori ne gândim și la dieta emoțională. De dieta culturală ce să mai zic?
Nu cred că dieta se referă doar la ce mănânci, ci în general, la ce consumi. La ce vezi, la ce asculți, la ce citești, la oamenii cu care te-nconjori.
Se referă la lucrurile pe care ți le pui în organism nu doar fizic, ci și spiritual și emoțional.
De exemplu, degeaba mănânci numai salate dacă ai în jurul tău numai șerpi. Oamenii răi creează alți oameni răi. Și chiar dacă nu erai așa de la bun început, dacă petreci destul timp cu indivizi mincinoși și fățarnici, într-un final, ajungi și tu la fel.
O dietă socială sănătoasă constă în:
oameni pe care îi admiri
oameni de la care simți că ai ce învăța
oameni cu care poți vorbii, fără ca ei să te judece
oameni care tratează orice ființă cu respectul cuvenit
oameni care râd, chiar și atunci când le e greu s-o facă.
Știi cum cuplurile ajung să semene după un timp? Ai grijă să semeni cu cine trebuie.
Am vorbit despre dieta socială, acum hai să vorbim puțin și de dieta emoțională. Ea e foarte strâns legată de cei din jur, dar mai ai și tu o contribuție acolo. Chiar dacă ești înconjurat de oameni buni care te susțin și-ți vorbesc frumos, poți să fii chiar tu rău cu tine. Să te îndoiești de propriul talent, de propria frumusețe.
Și asta e forma cea mai periculoasă de negativism. Nu te subestima și înțelege că poți faci orice îți propui. Poți să termini facultatea. Poți să slăbești 10 kg. Poți.
Ești bun, și ar trebui să îți faci curajul să recunoști asta.
Și ar mai fi dieta culturală, și ea foarte importantă pentru starea noastră de bine.
Mergi la teatru, cât de des poți. Caută spectacole ieftine sau chiar gratuite. Mergi la orice piesă poți și vei crește.
Citește. Și nu te izola într-un singur gen de carte – citește și autobiografii și SF-uri și cărți de dragoste. Umple-ți capul cu idei și perspective.
Ascultă muzică fără să-ți pese ce zic alții despre artistul respectiv. Dacă pe tine te face fericit, e destul. Ai nevoie de momentul ăsta în care să te pierzi în melodie.
La urma urmei, suntem ceea ce mâncăm, pe toate planurile. Și contează prea puțin o talie de Albă ca Zăpada, când pe interior ești Vrăjitoarea cea Rea.
Discussion about this post