Autoritățile din mai multe state au decis retragerea urgentă de pe piață a unor medicamente folosite frecvent pentru tratarea arsurilor gastrice și a ulcerului, ca urmare a suspiciunilor că ar favoriza apariția cancerului. Pacienţii care consumau medicamente pe bază de ranitidină (Zantac) au fost sfătuiți să nu le mai folosească sau să le înlocuiască cu altceva.
Una dintre primele țări care a decis retragerea acestor medicamente a fost Franța, în urmă cu două săptămâni. La rândul lor, autoritățile din Italia au luat aceeași măsură în urmă cu câteva zile, retrăgând de la vânzare toate medicamentele pe bază de ranitidină, sub orice formă – pilule, siropuri sau tablete efervescente. Măsuri similare au fost anunțate de Statele Unite și Canada.
La nivelul Uniunii Europene nu s-a luat deocamdată nicio decizie oficială în acest sens, retragerea acestor medicamente de pe piață fiind lăsată la latitudinea autorităților. Pentru moment, Ministerul Sănătății din România nu a luat nicio decizie în privința medicamentelor pe bază de ranitidină, care se eliberează cu sau fără rețetă
Măsura a fost luată după ce, la 13 septembrie, atât Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, cât şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi-au făcut publice deciziile de a reevalua prezenţa N-nitrosodimetilaminei în medicamentatele care conţin ranitidină. Această substanţă, cunoscută şi sub denumirea de dimetilnitrosamină, este suspectată, pe baza unor studii făcute pe animale, că ar putea fi un carcinogen uman (o substanţă care poate produce cancer). Substanţa este prezentă însă şi în apă şi alimente, inclusiv în carne, produse lactate şi legume, dar nu este dăunătoare atunci când e vorba de cantităţi foarte mici.
În țările unde medicamentele au fost scoase de pe piață, pacienții cu probleme gastrice au fost sfătuiți să se adreseze de urgență medicului pentru găsirea unui tratament alternativ.
Discussion about this post