Dacă acum câțiva ani, inclusiv cuvântul ”canabis” crea panică în rândul populației, fiind asociat doar cu ideea de droguri, azi vorbim deja de primul medicament pe bază de canabis care ajunge să fie comercializat atât în România cât și în restul Uniunii Europene.
Acest prim medicament ce are în compoziția cannabidiol (CDB) a primit săptămâna aceasta acceptul din partea Comisiei Europe de a intra pe piața statelor ce sunt membre ale Uniunii Europene. El e creat sub formă de soluție orală cu aromă de căpșuni și trebuie administrat alături de un alt medicament numit Clobazam.
Epidyolex, cum e denumit medicamentul, și-a dovedit utilitatea în tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu două forme rare și severe de epilepsie. E vorba de sindromul Lennox-Gastaut şi sindromul Dravet, care provoacă multiple crize pe zi şi multiple cazuri de deces înainte de vârsta de 20 de ani. În Europa există aproape 50.000 de copii şi adulţi tineri care suferă de aceste două boli. În SUA, acest medicament se folosește încă de anul trecut, aproximativ 15.000 de tineri beneficiind deja de acest tratament. În UK, deja 150 de pacienți au primit Epidyolex ca tratament.
Cu toate că canabisul este cunoscut pentru efectele sale psihotrope, acest medicament nu are astfel de efecte asupra pacienților deoarece cannabidiol-ul folosit la realizarea sa. Acest lucru e posibil deoarece, chiar dacă DCDB-ul provine din planta de canabis, el nu are efect psihotrop. THC-ul, singura substanță psihoactivă din medicament, se găsește în Epidyolex în proporție de doar 0,1%.
E bine să se știe că medicamentul pe bază de canabis poate avea și efecte secundare, dintre ele fiind mai frecvente somnolența, oboseala, diareea, febra, vărsăturile și scăderea apeititului.
Apariția medicamentului Epidyolex a putut fi posibilă în România datorită legislației care
interzice THC-ul, dar permite CBD-ul, dar și faptului că țara noastră este membră a Uniunii Europene.
Discussion about this post