„Caracterizat printr-un exces de zahăr în sânge, diabetul poate apărea din cauza unor factori genetici sau în urma unui stil de viață nesănătos. Un regim echilibrat și o dietă adecvată sunt esențiale pentru prevenirea și controlul evoluției bolii.
Multe persoane cu diabet zaharat evită să consume fructe, existând îngrijorarea că acestea le-ar crește glicemia. Frucele sunt sursă de vitamine, minerale și antioxidanți, necesari pentru menținerea sănătății. În cazul diabeticilor, indicele glicemic al alimentelor este esențial, scrie everydayhealth.com.
Indicele glicemic este un clasament al carbohidraților din alimente, pe o scară de la 0 la 100, în funcţie de modul în care aceștia afectează nivelul de glucoză din sânge. În funcție de indicele glicemic, fructele pot fi clasificate în alimente cu indice glicemic mare, moderat sau scăzut.
Afinele
Zmeura, murele și afinele sunt bogate în vitamine şi au un conținut redus de carbohidrați, ceea ce le face ideale pentru diabetici. Numite și „insulina verde“, afinele reduc nivelul de zahăr din sânge și au un indice glicemic mic, 25. De asemenea, consumul de afine ține la distanță complicațiile care pot apărea din cauza diabetului. Fructele pot fi consumate ca atare sub formă de ceai, dulceață sau suc fără zahăr adăugat. Din frunzele uscate de afin poți prepara o infuzie, obținută din 2 lingurițe plantă, la 1 jumătate de litru de apă clocotită. Poți consuma 2-3 căni de ceai pe zi.
Cireșele
Indicele glicemic al cireşelor este 22, ceea ce înseamnă că pot fi incluse în dieta diabeticilor. Acestea sunt bogate în antioxidanți și protejează celulele de acțiunea negativă a radicalilor liberi. Se recomandă aproximativ 200 grame pe zi, de preferat proaspete sau congelate.
Perele
Sursă bună de vitamine, potasiu și fibre, perele sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Având indicele glicemic 38, fructele reglează nivelul de zahăr din sânge și al colesterolului. De asemenea, perele întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc digestia. Este bine să mănânci 1 pară pe zi.
Grepfrutul
Bogat în vitamina C, dar și în fibre solubile, grepfrutul are indicele glicemic 25 și este indicat diabeticilor. Fructul contribuie la menținerea colesterolului la un nivel normal și previne diabetul zaharat de tip 2. De asemeena, conține flavonoide care cresc capacitatea organismului de a reține insulina. Poți consuma 1 jumătate de fruct pe zi.
Merele
Potrivit specialiștilor, merele sunt cele mai bune fructe pentru diabet, deoarece au indicele glicemic scazut, 38. Conțin vitamina C, fibre solubile, precum și pectină, care ajută la detoxificarea organismului și reglează nivelul zahărului din sânge.
Datorită elementelor nutritive care se găsesc în aceste fructe, sunt ideale şi pentru întărirea imunității. Este recomandat 1 măr de mărime medie pe zi.
Piersicile
Nu numai că sunt aromate și suculente, dar au și un indice glicemic scăzut, 42. Piersicile au un conținut mare de vitamina C și conțin antioxidanți. Se consumă proaspete, nu confiate sau din compot.
Portocalele
Conţin fibre, vitaminele C și B1, tiamină, care este implicată în metabolizarea glucozei. Au indicele glicemic scăzut, 40. De asemenea, portocalele reglează greutatea corporală, care reprezintă un factor de risc pentru diabetici. Se recomandă 1 portocală de mărime medie pe zi.”
Discussion about this post