În data de 14 ianuarie a fiecărui an, creștinii ortodocși de pretutindeni o prăznuiesc pe Sfânta Nina, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Georgiei.
Sfânta Nina s-a născut undeva la sfârșitul secolului al III-lea în Capadocia, unde în acele vremuri locuiau mai mulți georgieni. Era fiica unui ostaș curajos, cu numele Zavulon, care la vremea aceea era plecat să lupte pentru Împăratul Maximilian, iar mama sa, Suzana, era sora Episcopului Ierusalimului. Unele texte povestesc că Sfânta Nina ar fi fost o rudă apropriată și a Sfântului Gheorghe, unele dintre ele spunând că ar fi fost chiar verișoara acestuia.
Ea se trăgea, după cum se vede, dintr-o familie foarte credincioasă. Mama sa, împreună cu fratele său, (Episcopul) Iuvenalie, rămăseseră orfani de mici și fuseseră primiți în sânul Bisericii la Ierusalim. Tatăl Ninei, Zavulon, un războinic vestit și extrem de credincios, se spune că ar fi botezat mai mulți prizonieri de război, aducându-i la creștinism și chiar convingându-l pe Împăratul Maximilian să îi elibereze, când acesta ar fi vrut să îi execute. Ulterior, acesta a devenit pustnic, iar mama Ninei a fost orânduită diaconiță, fata rămânând în grija unei bătrâne credincioase.
După multe zile și nopți petrecute rugându-se, în vis, Ninei i s-a arătat Maica Domnului, care i-a pus în brațe o cruce, spunându-i:
„Ia această cruce. Îţi va fi scut şi pază împotriva tuturor vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi. Cu puterea ei vei aduce ţara iviriţilor la credinţa iubitului meu Fiu, care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină (I Timotei 2, 4).”
Când s-a trezit, aceasta chiar avea în mână crucea, așa că a plecat către Georgia, ca să predice Evanghelia. Ulterior, ea a săvârșit diverse minuni, cum ar fi convertirea la creștinism a conducătorului sinagogii din Abiatar, redându-i vederea Împăratului Mirian și aducându-l și pe acesta pe calea cea dreaptă a creștinismului.
Sfânta Nina și-a sacrificat întreaga viață pentru creștinarea Georgiei. Ea s-a stins din viață la 14 ianuarie 338.
Troparul Sfintei Nina
Glas 4
Slujitoare a cuvântului dumnezeiesc, cea întocmai cu Apostolii, Nina, lui Andrei cel întâi chemat şi altor apostoli în apostolească propovăduire te-ai asemănat, luminătoarea Iviriei şi alăută a Duhului Sfânt, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Discussion about this post