„Din păcate trăim vremuri complicate, pline de stres și răutate. Fie că este agitația de la locul de muncă, relații tensionate cu superiorii sau pur și simplu nu reușești să te adaptezi, toate acestea se adună și cântăresc foarte greu în viețile noastre.
Astăzi vom explora această zonă delicată a unei relații. Cum reacționăm și ce avem de făcut atunci când partenerul suferă de depresie?
În primul rând, atunci când bănuiești că partenerul tău suferă de depresie trebuie să întelegi diferența între o perioadă mai dificilă în viața cuiva și depresia care acaparează o viață. Supărarea, ca o răceală de iarnă, trece cu timpul. Dar depresia, este ca un cancer, o boală gravă ce nu va putea trece fără tratament.
Dacă simți că partenerul tău suferă de această boală, trebuie să faci ceva în această privință. Fiind o persoană foarte apropiată, vei observa schimbări semnificative în viața partenerului.
Ai grijă la semnale, ascultă cu atenție. Persistă într-un discurs negativ , exprimă sentimente de deznădejde sau se simte inutil? Observă cu atenție comportamentul lui. A devenit leneș? A renunțat la activitățile ce îi făcea plăcere?
Observă dacă a devenit iritabil. Este nervos tot timpul? Doarme sau mănâncă cum trebuie? Nu subestima niciodată schimbările din viața persoanei iubite. Dacă ajungi la concluzia că este depresie atunci încearcă să spargi tu gheața, delicat dar hotărât, și discutați împreună.
Cineva mi-a descris odată senzația de deprimare ca aflându-te într-o gaură neagră și oricât ai încerca să ieși, nu poți găsi drumul. Tot ceea ce îți dorești este să vezi prin ceața din viața ta dar ai nevoie de oameni alături de tine pentru a trece peste.
Cei care s-au luptat sau se luptă cu această stare sunt de acord cu faptul că nu dispare niciodată cu adevărat și toată lumea trece prin astfel de zile din când în când. Dacă cineva pe care iubești este prins în acea senzație, secretul stă în a te știi aproape și în a-l face să se simtă că este în siguranță deși este trist și că nu trece singur prin această stare. Este în regulă să se descarce în fața ta și să sufere, pentru ca tu ești acolo. Pentru că îți pasă și nu vei pleca atunci când este greu!
Iată câteva sfaturi despre cum să susții un partener care se luptă cu depresia, astfel cum au fost ele structurate de psihologi pentru portalul thedatereport.com.
Arătați-le că sunt iubiți
Câteodată, atunci când cineva se luptă cu depresia, se vor descărca pe tine, sau se vor închide în ei înșiși și vor crea un perete emoțional atât de înalt încât te-ai putea simți ca și cum trebuie să te cațeri tot timpul peste el. Nu ar trebui să ai aşteptarea aceasta de la tine însuţi, să crezi că te poţi căţăra peste acest perete emoţional sau că poţi lupta împotriva depresiei celui iubit. Foloseşte-ţi propriile cuvinte. Lasă-i să ştie cât de iubiţi sunt. S-ar putea să îţi răspundă pozitiv sau s-ar putea să nu dar în sufletul lor ştiu că sunt iubiţi.
Arătă-le că îi susţii şi atunci când le este cel mai rău
Ţine minte că eşti cea mai la îndemână persoană asupra căruia partenerul se poate descarca. Atunci când încearcă să te ţină la distanţă (şi vor încerca!) ţine minte faptul că motivul pentru care fac acest lucru este deoarece în sufletul lor ştiu că vei fi întotdeauna acolo. Atunci când partenerul este rău cu tine, supărat sau furios încearcă să îl înţelegi şi să îi dovedeşti că oricât încearcă să te îndepărteze tu îi eşti alături. Adu-le aminte de susţinerea ta atunci când le este cel mai greu prin cuvinte, acţiuni şi gânduri.
Dă-i partenerului spaţiul de care are nevoie
Nu-ți sufoca partenerul. Uneori aceştia se vor închide în sine când de fapt au nevoie de tine sau se poate întâmpla ca uneori chiar să aibă nevoie de spaţiu. Este important să ştii să interpretezi în care din aceste două situaţii se află partenerul tău. Iniţiază o formă de contact fizic şi întreabă-i dacă ceea ce au nevoie este cu adevărat spaţiu sau nu.
Explică-i partenerului că înţelegi prin ce trece
Există o diferenţa intre a înţelege ce simte o persoană care trece prin depresie şi care sunt de fapt lucrurile de care au nevoie. Găsește lucrurile care le aduce fericire în momentele depresive şi ţine-ţi o lista mentală: cum ar fi o plimbare pe plajă, mersul la cinema sau petrecutul timpului împreună. Încearcă să te gândeşti la lucrurile care le-ar putea aduce fericire şi pe care le-aţi putea face împreună deoarece în felul acesta esti parte din experienţă rezolvării problemei.
Arată-le că eşti alături de ei orice ar fi
Chiar dacă partenerul trece printr-una din cele mai grele zile sau îşi descarcă problemele pe tine şi este atât de trist încât nu ştii ce să faci, dă-le de înţeles că eşti acolo orice ar fi şi că pot discuta cu tine în orice moment. Totul este despre comunicare: “Observ că ai o zi cu adevărat dificilă şi tot ceea ce vreau să ştii este că sunt aici pentru tine indiferent de ceea ce ai nevoie.” Simplul fapt că pot avea experienţa prezenţei tale o să îi facă să se simtă mai bine.
Trebuie să aveți un plan
Într-una din zilele lor bune, aşezaţi-vă împreună şi creaţi un plan de acţiune despre cum să treceţi prin momentele de depresie. Deschide un dialog despre cum vor ei să navigheze prin acele zile teribile şi ce paşi vor să urmeze pentru a face momentele grele să fie mai scurte.
Ruby Fremon de la The Huffington Post explică, „ Ca partener al cuiva care se luptă cu depresia, este uşor să te aşezi inconştient în poziţia de susţinător chiar al depresiei lăsându-i să se simtă rău multe zile la rând deoarece este mai uşor aşa decât să confruntaţi cruda realitate. Nu lăsa ca acest lucru să se întâmple! Creaţi împreună un plan de acţiune care să îl ajute să treacă prin aceste zile negre şi în final să facă schimbarea spre o stare de spirit mai pozitivă.”
Ţine minte că deşi partenerul tău este cel care se lupta cu depresia, starea lui te poate afecta şi pe tine.
Organizaţia non-profit de sănătate mentală Help Guide sugerează faptul că nu trebuie să încerci să fi terapeutul propriului tău partener: „Fixează-ţi limite. Desigur că vrei să ajuţi, dar nu poţi face totul. Propria sănătate va suferi dacă îţi laşi viaţa controlată de depresia partenerului tău. Nu poţi avea grijă tot timpul de cel iubit fără că tu însuţi să plăteşti un preţ. Pentru a evita epuizarea şi resentimentele setează-ţi limite clare asupra a ceea ce eşti dispus să faci şi ce nu. Nu eşti terapeutul partenerului tău, aşa că nu îţi asumă această responsabilitate.”
La sfârşitul zilei, trebuie să ai grijă de asemenea de tine. Deşi este greu de asimilat trebuie să înţelegi că nu poţi vindeca depresia partenerului tău, tot ceea ce poţi face este să îl iubeşti şi să îl susţii. Ca orice altă boală, depresia este una pe care nimeni nu şi-o doreşte şi care poate afecta nu doar partenerul ci şi pe tine şi relaţia. Ţine minte să îţi găseşti propria susţinere şi înafara relaţiei şi să rămâi pozitiv pentru partenerul tău, respectându-ţi de asemenea propriile nevoi.”
Discussion about this post