În ziua de 30 ianuarie a fiecărui ani, creștinii ortodocși serbează Sfinții Trei Ierarhi:Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, considerați cei mai mari învățători ai Bisericii. Ei sunt prăznuiți și în mod separat: Sf. Vasile cel Mare la data de 1 ianuarie, Sf. Grigorie Teologul pa 25 ianuarie și Sf. Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie cât și pe 13 noiembrie.
Deși Sfinții Trei Ierarhi nu au trăit în vremurile în care biserica era prigonită, iar credincioșii asupriți, ei au dus o luptă crâncenă în numele Bisericii Ortodoxe, deoarece în timpul vieții lor, anume în veacul al patrulea, se răspândiseră multe învățături greșite ce riscau să-i îndepărteze pe credincioși de pe calea cea dreaptă a Domnului, iar cei Trei Ierarhi au muncit pentru a aduce oamenilor adevărata înțelegere.
Sfântul Vasile cel Mare, păstor al mirenilor și al călugărilor, a întemeiat nenumărate așezăminte creștine pentru ajutorarea bolnavilor și a săracilor, îndemnându-i pe oamenii avuți să doneze acestor așezăminte. În tâlcuirile sale la Cartea Facerii și la Cartea Psalmilor, acesta îi învață pe oameni, îndeosebi pe călugări, valoarea muncii, alături, desigur, de rugăciune.
Și Sfântul Grigorie Teologul, zis și Grigorie din Nazianz, și-a dedicat viața predicilor și se spune că a întors întreg orașul Constantinopol la adevărata credință, într-o vreme în care acesta căzuse în rătăcirea lui Arie (un preot ale cărui învățături se opuneau creștinismului). Ulterior, el a fost numit și Arhiepiscop al Constantinopolului pentru această reușită.
Iar Sfântul Ioan Gură de Aur s-a concentrat asupra mirenilor, predicându-le pocăința și milostenia, tâlcuirile sale fiind și astăzi considerate un ghid către viața unui bun creștin.
Cei Trei Ierarhi au ajuns să fie pomeniți împreună deoarece într-o vreme, faima lor era atât de mare încât între credincioși, se iscaseră neînțelegeri despre care dintre păstori era mai important. Acest conflict a fost potolit abia după ce cei Trei Ierarhi i s-au arătat laolaltă unui arhiereu ce păstorea cetatea Evhaitelor, spunându-i:
După cum vezi, noi la Dumnezeu suntem una şi nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea.
De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi.
Că nevoinţa noastră, cât am fost în viaţă şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem pace şi unire în lume. Aşadar, fă-ne praznic la toţi trei într-o singură zi şi înştiinţează despre aceasta pe creştini, că noi, în faţa lui Dumnezeu, suntem una.
Și așa au ajuns Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul și Sf. Ioan Gură de Aur să fie pomeniți împreună, în data de 30 ianuarie.
Discussion about this post