Câteodată vinul se mai poate face și din struguri, la fel și brânza pe care o mănâncă românii se mai face și din lapte, dar mai rar și numai de către țărani.
Supermarket-urile sunt pline de diverse brânzeturi și tipuri de cașcaval care nu au cunoscut niciodată laptele proaspăt de vacă, fiind create din ulei de palmier.
Sună de-a dreptul exotic, însă acest ulei de palmier este cel mai ieftin și mai chimizat ulei din întreaga lume.
De ce ai face o brânză din lapte de palmier?
Din motive financiare și tehnice.
O brânză bazată pe acest tip de ulei, are o rezistență incredibilă la raft, putând rezista luni bune fără a se strica.
O mică parte din brânză provine de la țărani și este realizată din lapte, dar cea mai mare parte provine din industria agroalimentară mondială și aici apare problema.
Industria agroalimentară (cu mici excepții) a început acest experiment social de mulți ani, experiment social în cadrul legii, lege care permite realizarea de produse asemănătoare vizual cu brânza și cașcavalul dar care sunt realizate total sau parțial din uleiuri vegetale de soia și în special de palmier.
O brânză telemea din ulei vegetal poate sta luni și ani de zile în raft fără să se strice, în timp ce o telemea din lapte după câteva săptămâni își schimbă aspectul comercial. Din punct de vedere financiar uleiul vegetal și în special uleiul de palmier se obțin la prețuri așa de joase încât constituie o mană cerească pentru industria agroalimentară a laptelui.
Acest preț este justificat în condițiile în care 1 kilogram de telemea necesită 7 l de lapte, 1 kg de iaurt se raportează la 1 l de lapte, iar un kg de cașcaval este echivalentul a 12 l de lapte.
Cele mai frecvente lactate în care adesea laptele este înlocuit de ulei vegetal sunt brânza telemea și cașcavalul.
Cea mai mare problemă a uleiului de palmier este reprezentată de acizi grașii din componență care în timp pot duce la apariția bolilor cardiovasculare și chiar a unor forme grave de cancer.
Care este metoda prin care un consumator poate deosebi o brânză din lapte față de o brânză din ulei vegetal? Cea mai simplă metodă, prin prețul de vânzare!
Dacă vreți brânză telemea din lapte prețul de vânzare trebuie să fie de minim 25-30 de lei/kg, iar la cașcaval minim 45 de lei și provin de la țărani în mare parte.
Sub aceste prețuri, putem fi oricând simpli ”șoareci” în acest experiment de inginerie socială și este recomandat să avem un stomac rezistent, bineînțeles, la cauciuc!
Discussion about this post