La zece zile de la impunerea unor măsuri draconice de limitare a deplasării persoanelor, italienii nu prea au motive de bucurie. Cele mai recente date, anunțate miercuri seara, arată un număr ridicat de noi cazuri de infectare cu coronavirus, respectiv 1493 de cazuri mai mult față de ziua precedentă.
Cum perioada de incubație a noului virus este de până la 14 zile, autoritățile italiene se apropie cu pași repezi de momentul în care vor trebui să decidă în ce măsură izolarea socială forțată dă rezultate.
Judecând după nervozitatea autorităților din Peninsulă, rezultatele nu sunt cele așteptate, motiv pentru care s-a trecut la amenințări la adresa populației care este deja de zece zile supusă unor restricții foarte severe în privința părăsirii locuinței.
Președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, a avut astăzi o ieșire greu de imaginat într-o lume democrată:
„Prieteni, eu vă vorbesc în mod educat, dar în curând va trebui să schimb tonul, dacă nu înțelegeți de bunăvoie va trebui să fim mai agresivi ca să pricepeți”.
Autoritățile italiene au analizat semnalele furnizate de telefoanele mobile și au descoperit că unii cetățeni au îndrăznit să se deplaseze pe o distanță de mai mult de 300m de propria locuință. Aceasta în condițiile în care oamenii au totuși voie de la stat să iasă după o pâine sau până la farmacie.
Altfel spus, dacă măsurile nu funcționează, responsabilitatea o să cadă asupra cetățenilor! De vină va fi inconștientul care nu s-a oprit la magazinul din colț și s-a dus până la piață să ia un pătrunjel, deși în termeni de răspândire a virusului nu este nicio diferență dacă omul face 100 sau 200m în plus.
Cum întreaga Europă este cu ochii pe Italia, va fi interesant de urmărit ce se întâmplă în momentul în care oficialii vor veni cu prelungirea carantinei și o eventuală înăsprire a măsurilor, pentru că inevitabil se ajunge la o situație de exasperare.
Foarte mulți oameni, inclusiv în România, înțeleg treaba cu izolarea socială ca pe o măsură pe care o aplică o săptămână-două, #stauacasă, și apoi viața își reia cursul. Problema este că nici un guvern sau autoritate medicală nu visează măcar ca problema să se rezolve într-un interval atât de scurt. Se fac estimări de ordinul lunilor. La noi, medicul Alexandru Rafila avansa ipoteza că vârful epidemiei va fi spre Paște sau chiar după. Până atunci mai e o lună și trebuie să ne punem întrebarea cât putem rezista cu această izolare?
Din nefericire, cel mai mare preț îl plătesc copiii. Cei din Italia nu au niciun temei legal pentru a se afla în stradă, nici să ia aer pentru cinci minute. Și nici nu vor ieși curând din această carantină, al cărei scop nu este stoparea epidemiei – lucru imposibil când milioane de oameni trebuie să meargă la muncă. La fel și cu tinerii, cât li se poate cere să-și pună viețile în pauză?
Cultura românească de peste hotare, susținută cu bani de la București!
Sediul Societăţii pentru Cultură şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, aflat la parterul unei clădiri de patrimoniu din Cernăuţi,...
Continue Reading
Discussion about this post