Moscova a avut prima reacţie la noua Strategie Naţională de Apărara e a Ţării, document care a ajuns, recent, la Parlament. Este „un document al unui stat NATO”, a declarat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, în cadrul unei conferinţe care a avut loc online.
„Pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea fiecărei ţări membre şi ca mai mulţi bani să fie alocaţi, din bugetele anuale, pentru Apărare. Dacă, pe scurt, o să încercăm să caracterizăm situaţia relaţiilor noastre acum, putem să folosim o frază din Erich Maria Remarque – <Pe frontul de vest nimic nou>. Rusia nu urmăreşte niciun fel de scopuri agresive, nici în bazinul Mării Negre, nici faţă de România, nici la nivel global”, a spus Kuzmin.
La rândul său, purtătoarea de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat politicienii de la Bucureşti că plagiază şi nu sunt capabili să gândească independent.
„Bucureştiul a început să plagieze şi asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent. România contribuie la creşterea tensiunilor şi a instabilităţii în regiune”, a spus Zaharova.
În noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020 – 2024, adoptată de CSAT şi trimisă de Klaus Iohannis Parlamentului, Rusia este menţionată la capitolul ameninţări. În document se vorbeşte despre „comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse” şi despre „acţiunile de militarizare a regiunii Mării Negre şi de tip hibrid” desfăşurate de Moscova.
12 iunie- Declarația de Suveranitate a Rusiei
În urmă cu 30 de ani, la 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din RSFSR a adoptat Declaraţia de suveranitate a Rusiei.
Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei, denumirea oficială fiind „Ziua Rusiei”, care a fost stabilită oficial în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale. Capitala Rusiei, Moscova, şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de diversificat.
Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia. Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic. Din anul 1994, pe 12 iunie această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură, artă şi umanitar.
Discussion about this post