În 4 iunie 2020 președintele ANAF a dat ordinul 2668. Nimic rău până aici, nu? Până când afli ce conține. Potrivit comunicatului de presă transmis de ANAF „ordinul conține Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definită la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.” Adică bieții mici producători (ordonanța nu se referă la cei mari, cum ar fi supermarketurile, care au deja sistem informatic) vor fi, probabil, nevoiți să cumpere din banii lor aparatură și apoi să se conecteze la un sistem care va verifica dacă a fost plătit impozitul pe vânzarea unei legături de pătrunjel.
De asemenea, au sosit și termenii pentru racordarea la sistem:
„a) contribuabilii mari – până la data de 30 septembrie 2020;
b) contribuabilii mici și mijlocii – până la data de 31 ianuarie 2021;
c) pentru casele instalate începând cu 1 februarie 2021 – la data instalării. ”
Contribuabilii care nu se pot conecta la internet din cauza zonei în care își desfășoară activitatea vor completa doar o declarație, mai aflăm de la Agenție.
Da, iar ANAF-ul chiar a cheltuit bani pentru acest sistem. Nu se știe câți, dar cert este că se puteau face lucruri mult mai bune cu ei. Autostrăzi, drumuri, poduri. Sau spitale și școli. Sau măcar dacă ar fi mers după marii fraudatori, dintre care mulți se află chiar în administrație și au imunitate. Și speram ca acest lucru să nu fie aprobat, dar în ultimul comunicat a venit vestea proastă: „Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF a fost aprobată. ” Așa că, păziți-vă, micilor producători, ANAF-ul vine să stoarcă și impozitul de 20 de lei de la „adevărații” fraudatori ai României.
Discussion about this post