Pauza de Covid-19 a alimentat încă și mai mult dorința oamenilor de a ieși afară, în natură. Așa că nu e de mirare că atunci când au avut ocazia, oamenii au mers să se relaxeze într-un loc din natură. Unii au preferat marea și aglomerația de la plajă, alții muntele și izolarea în mijlocul sălbaticiei, iar alții pur și simplu s-au retras la țară. Dar au apărut chiar și proiecte pentru ca oamenii să se simtă bine. În Maramureș s-a desfășurat cu ceva timp în urmă proiectul „Geodiversitate în Maramureș”.
Timp de 6 zile, participanții au avut în program diverse activități de introducere în studiului geologiei, astronomiei, al pietrelor prețioase și semiprețioase, petrologiei și mineralogiei. De asemenea, au fost organizate și câteva drumeții: prima a fost la Cheile Tătarului, a doua pe vârful Igniș, iar a treia la Mlaștina Vlășinescu din Poiana Soarelui.
Iată cuvintele lui Andrei, 16 ani, elev de profesie, care a participat și el la activități: „În aceste zile prețioase mi-am făcut noi prieteni, am văzut locuri atât de apropiate de Baia Mare dar pe care nu le văzusem până acum și m-am detașat de toată lumea, deoarece la una din cabane nu am avut semnal. Drumețiile în care am mers au fost pe trasee deosebite. Cel mai mult mi-a plăcut pe vârful Igniș. Peisajul din vârful muuntelui era superb. Pietre oscilante, panorama asupra Băii Mari, merișoarele, zmeura, murele sunt doar câteva din motivele pentru care m-aș întoarce oricând acolo. Însă drumeția de la Cheile Tătarului m-a întristat mult, văzând barajul Runcu, care va inunda toată acea zonă frumoasă. Sunt foarte bucuros că am putut să fac parte din acest proiect” a mai adăugat elevul.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Mineralogie „Victor Gorudza” din Baia Mare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” – filiala Baia Mare și Societatea Geologică din România.
Discussion about this post