Isteria Covid-19 ne-a luat pe toți pe sus. Dar ce ne vom face dacă vor apărea epidemii de alte virusuri, mult mai periculoase? Trebuie să fim informați și să știm să ne ferim. Iată aici câteva virusuri mai puțin obișnuite.
-
Virusul Epstein-Barr. Este unul din cele mai infecțioase virusuri de pe Terra și de asemenea, unul din cele mai frecvente întâlnite la om. Este responsabil cu apariția bolii denumite mononucleoză infecțioasă sau „boala sărutului”. Se manifestă prin: oboseală, febră, faringită, afectarea și inflamarea ganglionilor limfatici, etc. Este extrem de contagios, se răspândește prin salivă, de unde și denumirea populară. Acesta rămâne în sânge tot restul vieții, chiar dacă este inactiv.
-
Citomegaalovirusul (CMV). Acesta este responsabil de apariția bolii citomegalice, denumită și boala glandelor salivare. Mulți oameni infectați sunt asimptomatici, dar simptomele celorlalți sunt: febră, inflamarea glandelor salivare, oboseală, epuizare. Acesta poate fi transmis prin salivă, pe cale sangvină, prin contact sexual, prin lacrimi, de la mamă la făt, etc. De asemenea, folosirea tacâmurilor în comun, paharelor sau a altor obiecte personale contaminate, înlesnește infectarea între oameni, mai ales între mebrii aceleiași familii.
-
Parvovirusul B19. Este responsabil pentru eritemul infecțios („boala obrajilor pălmuiți” sau boala a cincea), producând simptome variate, precum: febră, mâncărime, erupție, inflamarea articulațiilor, însă unele persoane pot fi și asimptomatice. Infecția cu Parvovirusul, mai ales în primul trimestru de sarcină, poate cauza o anemie severă fătului. Numele provine de la faptul că aceasta era a cincea boală dintre cele șase ale copilăriei (pojar, scarlatină, pojărel sunt printre celelalte 5). Virusul se răspândește foarte ușor, atât prin sânge cât și prin secreții respiartorii (de exemplu strănut), salivă, expunere cutanată sau de la mamă la făt.
Acestea sunt cele câteva virusuri mai puțin cunoscute cu care organismul uman poate lua contact, uneori fără să existe simptome vizibile ale infecției. Dar chiar dacă nu le-ați simțit niciodată, credeți-ne, ele sunt acolo!
Discussion about this post