Pădurile virgine sunt ultimele zone de pe glob în care natura supraviețuiește în forma sa cea pură, fără niciun fel de intervenție umană. Când te gândești la pădurile virgine, probabil îți vin în minte peisaje din bazinul Amazonului sau de pe coasta Pacificului. De ce nu ne gândim oare la cele din Europa? Asta pentru că cele din Europa aproape au dispărut. Și totuși, România încă mai are păduri virgine. Iată ce se întâmplă cu ele.
Eco-regiunea carpatică încă mai găzduiește 322000 de hectare din aceste păduri, din care 250000 sunt la noi în România, printre ultimele din întreaga Europă. Dar, cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafață de păduri virgine din regiune, îngrijorarea vine din faptul că doar aproximativ o cincime din acestea sunt incluse în arii protejate, restul (de aprox. 80 la sută) fiind în pericol de distrugere.
Motivele principale pentru care pădurile virgine au supraviețuit în trecut sunt inaccesibilitatea lor și valoarea economică scăzută a lemnului provenit din arborii bătrâni. Astăzi însă pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată în fața presiunilor economico-sociale. Cererea tot mai mare de lemn pe piață, diversificarea formei de proprietate legată de obiectivele economice ale noilor proprietari, construcția de noi drumuri care facilitează spre pădurile până acum ferite de pericol și avansul tehnologic al utilajelor de exploatare forestieră sunt principalele motive care ne fac să ne îngrijorăm foarte tare cu privire la șansa acestor păduri de a supraviețui în viitorul apropiat.
Numai luptând împotriva acestor defrișări ilegale țara va putea păstra cele câteva păduri, printre puținele de pe planetă, unde natura este intactă și își urmează cursul firesc. Doar astfel vom mai putea să ne mândrim și mai departe cu cea mai mare mare biodiversitate din toată Uniunea Europeană. Pentru că o pădure virgină menține în viață peste 13000 de specii diferite,iar interdependența lor poate menține un ecosistem echilibrat și sănătos, care ne va asigura nouă apă curată, aer curat și o protecție eficientă a solurilor.
Discussion about this post