Oare care este cea mai bună alimentație pentru o sănătate optimă? Bazându-ne alimentația pe produse alese pe cale rațională, în cantități potrivite, din meniul „mamei Natură”, ne putem atinge cu ușurință necesarul de nutrienți. Iată categoriile surselor de nutrienți și cantitățile necesare.
-
Cereale: Acestea ar trebui să alcătuiască temelia alimentației noastre. Aici sunt incluse pâinea din cereale integrale, pastele, orezul și porumbul. Când sunt alese din surse nerafinate (adică nu albe) fiecare din ele sunt bogate în fibre alimetare, carbohidrați complecși și o varietate de vitamine și minerale.
-
Fructe și legume: Bucurându-se de ele într-o varietate de culori, arome și texturi, acestea sunt surse bogate de substanțe fitochimice protectoare, antioxidanți, vitamine și minerale. Mulți oameni par să prefere fructele în locul legumelor, dar trebuie să consumăm din ambele în mod echilibrat. Alimentele din această grupă care au o culoare mai puternică conțin adesea cantități mai mari de substanțe fitochimice și antioxidanți.
-
Leguminoasel, nuci și semințe: Leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea) sunt o sursă excelentă de proteine, minerale și vitamine. Nucile și semințele oferă grăsimi esențiale dar, din cauză că sunt o sursă concentrată de calorii, ar trebui limitat consumul lor.
-
Pește, carne. Acestea, dacă sunt consumate, ar trebui să fie în cantități moderate. Unii aleg să includă în dieta lor lactate și ouă. Este important să știm că toate produsele de origine animală sunt bogate în colesterol , care poate contribui la bolile arterelor. Deși alimentele din surse animale oferă mulți nutrienți importanți, cum ar fi calciu și vitamina B12, acestea prezintă unele riscuri. Vitamina B12 este prezentă doar în produsele de origine animală și ajută la prevenirea anemiei și a tulburărilor neurologice. Este foarte necesar ca cei ce aleg să nu consume produse de origine animală să includă în dieta lor suficiente alimente fortificate cu vitamina B12 sau să o consume, în mod regulat, sub formă de suplimente alimentare.
- Grăsimi, uleiuri, dulciuri, sare. Organismul are nevoie de acestea doar în cantități mici.
Discussion about this post