Dar știau autoritățile și comunitățile locale, societatea civilă și restul actorilor din Vale despre aceste oportunități? Erau cu adevărat interesați guvernanții români de viitorul Văii Jiului? Și cât de mult înțelegeau reprezentanții Comisiei Europene contextul din Valea Jiului?
Data trecută am auzit prima parte a istoriei schimbării văii Jiului. Poți să o găsești aici:
Iată continuarea poveștii lui Vald, angajat Greenpace și implicat intens în proiect: „Am sprijinit autoritățile locale să obțină asistență tehnică de la Secretariatul Platformei “Regiuni Carbonifere în Tranziție” pentru identificarea și dezvoltarea de proiecte integrate pentru Valea Jiului și i-am ținut la curent cu discuțiile avute la nivelul Comisiei Europene privind politicile energetice și de climă. Am finanțat studiul “Tranziție Justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă și durabilă”, realizat de Centrul Român de Politici Economice. Am sprijinit societatea civilă din regiune să devină mai activă și mai vocală și ne-am asigurat că autoritățile centrale profită de toate oportunitățile existente pentru dezvoltarea Văii Jiului.
La sfârșitul anului 2019, Ministerul Fondurilor Europene a aplicat prin intermediul programului Sprijin pentru Reforme Structurale al Comisia Europeană pentru asistență tehnică în vederea realizării “Strategiei pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului” într-o manieră participativă. În ciuda provocărilor cauzate de pandemie, consultantul PwC a lucrat la strategie implicând actorii din Valea Jiului prin intermediul întâlnirilor online. În prezent, primul draft al strategiei este conturat în jurul a 4 axe prioritare: diversificare economică, infrastructură, calitatea vieții și valorificarea durabilă a specificului local, fiecare axă având la rândul său mai multe priorități de dezvoltare.
Dacă vrei să afli cum a continuat povestea atunci vei aștepta cu nerăbdare următorul articol. Până atunci, ai putea susține Greepace, care afăcut tot acest proiect posibil. Greenpeace este o organizație independentă prezentă în peste 55 de țări, care acționează pentru a schimba atitudini și comportamente cu scopul de proteja mediul înconjurător și pentru a promova pacea. Pentru a-și păstra independența Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează mai ales pe contribuții de la persoane fizice.
Discussion about this post