Pe 17-18 iulie, Consiliul European s-a adunat din nou pentru a discuta mecanismul de alocare a fondurilor de recuperare economică. Decizia este una extrem de importantă și de urgentă, dovadă în acest sens fiind faptul că toți președinții și șefii guvernelor din UE se întâlnesc fizic la Bruxelles, pentru prima dată de când a început criza Covid-19.
Pentru a avea parte de o recuperare justă, care să așeze fundația pentru o societate construită în jurul binelui comun, Președintele României trebuie să reprezinte, mai presus de orice, interesele cetățenilor și să negocieze cu ceilalți lideri europeni următoarele lucruri:
- Excluderea ajutoarelor financiare pentru salvarea industriei combustibililor fosili și introducerea de cerințe climatice și sociale riguroase pentru industriile care emit gaze cu efect de seră (de ex. companii aeriene, industria producției de automobile, agricultura industrială). Guvernele trebuie să solicite companiilor obiective obligatorii, revizuite anual, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
- Excluderea combustibililor fosili și a sectoarelor care produc preponderent gaze cu efect de seră de la împrumuturile publice subvenționate, dobânzi favorabile, granturi, garanții de stat și măsuri fiscale favorabile (de exemplu, reducerea cotelor de impozitare, amânarea eșalonărilor, suspendarea taxelor).
- Excluderea combustibililor fosili și a sectoarelor ce produc intens gaze cu efect de seră de la module/programe de relaxare cantitativă implementate de Banca Centrală Europeană și de băncile naționale/ Banca Națională a României (BNR).
- Alinierea strategiilor de recuperare națională la obiectivul de a nu depăși 1.5°C agreat în Acordul de climă de la Paris, ceea ce înseamnă reducerea gazelor cu efect de seră cu cel puțin 65% până în 2030 în UE.
- Să nu reducă reglementările de mediu pentru accelerarea investițiilor.
- Asigurarea transparenței în pachetul de recuperare Covid-19 și monitorizarea potențialelor investiții alocate pentru industria combustibililor fosili și a gazelor cu efect de seră.
Însă toate cerințele enumerate mai sus trebuie asumate, în primul rând, de Guvernul României, susținut de președintele Klaus Iohannis. Aceștia trebuie să găsească o cale de a relansa economic România, o Românie verde și prosperă, care are grijă de frumusețile sale.
Discussion about this post