Internetul nu e altceva decât un alt mijloc de a călători. E drept că acestei călătorii imaginare îi lipsesc multe dintre frumusețile uneia pe viu. Dar hai să vedem parte frumoasă a lucrurilor, să considerăm computerul și Inernetul o majoră realizare umană, care anulează bariere comunicaționale și face ca distanța să devină un termen golit de sens.
Cei dornici să încerce turismul virtual, care dispun de timpși răbdare, pot fi copleșiți la un moment dat de multitudinea site-urilor dedicate acestui lucru. Să începem cu turismul românesc.
Primul site de care am dat căutând a fost o mină de aur. Acesta face o prezentare completă a Munților Carpați, făcând referire la geografie, orogeneză, floră, climă. Sunt, de asemenea, inserate și câteva fotografii care oglindesc frumusețea și originalitatea peisajului montan autohton.
Al doilea site a fost un adevărat „punct de belvedere” demn de vizitat, pe care poți petrece ore întregi fără să te plictisești. Materialul a fost structurat sub forma unei liste cu cele mai pitorești locuri din Carpați, cuprinzând toate marile grupe (Orientali, Meridionali, Apuseni, Banat) plus Defileul Dunării (zona cazane). Se oferă date despre celemai importante masive, chei, fenomene carstice, stațiuni balneoclimaterice, și alte atracții turistice, toate asezonate cu imagini expresive. Forma este excelentă, chiar dacă densitatea informației nu este mare.
Pe serverul Universității norvegiene Bergen putem afla o pagină dedicată speologiei românești. Printre altele, aici putem găsi o prezentare generală a carsticului românesc, și alte date interesante însoțite de o galerie diversă de imagini spectaculoase.
În fine, pe o pagină americană, am găsit informații despre cele mai importante masive din Carpați, inclusiv hărți detaliate și trasee, precum și o listă cu resurse despre turismul alpin în țara noastră.
Vă invităm și pe voi să le căutați și să descoperim împreună cât de frumoasă este țara noastră și de ce merită să o prețuim și să o protejăm neapărat.
Discussion about this post