Pe fondul intensificării presiunii publice în privința crizei poluării cu plastic și al dovezilor științifice care demonstrează impactul nociv al plasticului asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume au preluat inițiativa și încearcă să schimbe ceva în propriile obiceiuri, să colecteze selectiv și să recicleze. Mulți dintre noi deja au integrat în rutina cotidiană soluții pe care majoritatea companiilor eșuează în continuare să le implementeze: diminuarea producției și respingerea ambalajelor din plastic de unică folosință, înlocuirea lor cu alternative sustenabile și reutilizabile. Dar este suficient să facem asta pe cont propriu sau e nevoie de o schimbare sistemică?
Initiativele in domeniu s-au bucurat de mare succes, fiind adunate milioane de semnaturi. Dincolo de semnături, e lăudabil că mulți dintre noi încearcă să-și schimbe stilul de viață, iar discuția momentului pare a fi cea despre colectare selectivă și reciclare. Realitatea e că eforturile individuale, deși necesare, esențiale și absolut admirabile, nu vor putea nicidecum să pună capăt problemei globale a poluării cu plastic. Ele trebuie să fie dublate de măsuri urgente, diferențiate în mod clar și implementate eficient de marile companii producătoare, de comercianți, dar și de autoritățile locale. Când vorbim despre măsuri reale, cu adevărat eficiente pe termen lung, ne referim la soluțiile bazate pe ambalaje reutilizabile! De ce nu includem aici neapărat și reciclarea? Marile companii și industria plasticului promovează de ani buni ideea că reciclarea e cea mai bună cale de a ține plasticul departe de gropile de gunoi, dar adevărul este că peste 90% din tot plasticul produs la nivel global nu a fost niciodată reciclat! Asta înseamnă că tot acest plastic este aruncat la gunoi, în mediul înconjurător sau incinerat. Există numeroase dovezi care arată că sistemele de reciclare nu sunt viabile și nu reușesc să asigure eliminarea corespunzătoare a materialului rezultat.
Nu orice e catalogat drept reciclabil este și reciclat, iar noile ambalaje ale anumitor produse, care specifică că un produs sau altul ar fi biodegradabil și deci reciclabil, nu fac decât să distragă atenția de la soluțiile reale și să încurajeze consumul și risipa obișnuite, care ne-au adus aici, spun cei de la Greenpace.
Discussion about this post