Grație sprijinului F E I S, B E I și Fondul european de investiții (F E I), fi liala sa însărcinată cu fi nanțarea întreprinderilor mici, au fi nanțat sute de mii de I M M-uri dintr-o mare varietate de sectoare din toate țările UE, de la agricultura durabilă în Belgia, la tehnologii medicale inovatoare în Spania și companii din sectorul efi cienței energetice în Lituania.
Impactul economic: locuri de muncă și creștere economică.
Impactul inițiativei este foarte mare. Potrivit rezultatelor din decembrie 2019, departamentul economic al B E I și Centrul Comun de Cercetare (J R C) al Comisiei estimează că operațiunile F E I S au sprijinit aproximativ 1,4 milioane de locuri de muncă, cifră care se preconizează că va crește la 1,8 milioane de locuri de muncă până în 2022 în raport cu scenariul de referință. În plus, calculele arată că această inițiativă a generat o majorare a P I B-ului UE cu 1,3 % și se estimează că, până în 2022, creșterea va fi de 1,9 % . La începutul acestui an, 60 % din capitalul mobilizat provenea din resurse private, ceea ce înseamnă că F E I S și-a îndeplinit și obiectivul de a mobiliza investiții private.
Raportat la dimensiunea economiei, inițiativa a avut cel mai mare efect în țările cel mai puternic lovite de criza din 2007-2008, adică în Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia și Spania. Deși impactul investițiilor directe este deosebit de mare în aceste țări, calculele arată că regiunile care vor benefi cia cel mai probabil de efectele pe termen lung ale acestora sunt cele vizate de obiectivele de coeziune (în principal țările din Europa de Est). Aceste calcule corespund activităților efective de fi nanțare din F E I S: în topul țărilor în funcție de investițiile generate de F E I S în raport cu P I B-ul sunt Bulgaria, Grecia, Portugalia, Estonia și Spania.
Discussion about this post