În condițiile în care, conform declarațiilor ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, din cele 80 de mld. de euro alocate României până în 2027, peste 30% (24 de mld. euro) „vor ajunge în proiecte verzi”, e nevoie de o reformă a instituției care gestionează „proiecte şi programe naţionale în vederea dezvoltării durabile a României”.
Domnule ministru Costel Alexe, vă încumetați să faceți această reformă?
Dacă DA, primul pas este demiterea actualei conduceri a AFM.
Iată și motivele:
1. Pentru că AFM nu respectă propriile declarații oficiale.
AFM a respins peste 13.000 dosare în programul Casa Verde Fotovoltaice, adică mai mult de jumătate dintre aplicațiile cetățenilor. Pentru cele mai multe dintre ele, motivul a fost „documente expirate”. Corect, documentele depuse în noiembrie 2019 erau expirate, doar că ele nu au fost reînnoite din cauza AFM și a Ministerului Mediului, care au publicat mai multe comunicate de presă în care spuneau:
Toate documentele (…) înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.
Invocarea de către AFM a unei presupuse nevoi de a modifica ghidul de finanțare pentru a accepta „documentele expirate”, punând vina pe umerii unor foste conduceri (greaua moștenire!) este nerealistă. De ce nu au fost operate aceste modificări? Responsabilitatea față de cetățeni este a instituției, nu a unei conduceri anume.
2. Pentru că AFM minte.
Președintele AFM susținea încă din 11 iunie într-un comunicat de presă că:
„în următoarele zile, (…) transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finanțare nerambursabilă”
AFM a continuat să spună în fața mass-media că semnează contracte cu beneficiarii programului de finanțare. În realitate, din informațiile de la instalatorii validați și beneficiari, acest lucru s-a întâmplat mult, mult mai târziu, în jurul datei de 22 iulie. Între timp, AFM a evitat să răspundă unei adrese Greenpeace în care se solicită să fie comunicat numărul de contracte încheiate, invocând „complexitatea” informațiilor cerute. Iar atunci când a răspuns, a răspuns, de fapt, la o altă întrebare.
3. Pentru că AFM nu își respectă promisiunile.
AFM spune într-un comunicat de presă din 26 iunie că:
„va evalua (…) contestații în termenul legal.”
Termenul legal de soluționare a contestațiilor a fost cel târziu 10 iulie 2020, în conformitate cu ghidul de finanțare al programului. Doar 1061 de contestații au primit răspuns (din peste 13.000 de dosare respinse). Totuși, acest lucru nu împiedica conducerea AFM să declare ostentativ pe 24 iulie, într-un comunicat de presă:
„analiza contestațiilor transmise în aplicația informatică este finalizată în procent de peste 95%” arată cei de la Greenpace, cei care protejează natura românească și planeta.
Discussion about this post