vineri, martie 29, 2024
27 °c
Bucharest

Topul fructelor și legumelor benefice și contaminate întocmite de către americani

Americanii au revizuit The Dirty Dozen, lista vegetalelor cu multe pesticide. Din nefericire, au intrat pe ea afinele și fasolea verde pe lista celor contaminate. Avocado-ul, ananasul, fructul de mango, ciupercile, pepenii și ceapa rămân pe lista benefică.

Poporul american și nu numai este învățat să prețuiască ceapa. Mai mult ca sigur că toate aceste măsurători sunt diferite de la țara la țară și depind foarte mult de producători. Cele mai sigure sunt legumele și fructele care au etichete bio.

 

Afinele, îndrăgite de către majoritatea nutriționiștilor pentru proprietățile lor antiinflamatorii, s-au alăturat fasolei verzi bogate în fibre în topul realizat de către americani și consultat de către Dirty Dozen. De asemenea, acestea sunt în topul produselor neorganice de anul acesta ce conțin cele mai multe pesticide, conform Environmental Working Group, o organizație nonprofit pentru sănătatea mediului.

În acest an cercetătorii au analizat datele de testare pe un număr de 46.569 de  eșantioane din 46 de fructe și legume și l-au publicat în Shopper’s Guide to Pesticides in Produce, la sugestia Departamentului Agriculturii din SUA .

În fiecare an, o listă de produse este testată de către angajații USDA care spală, decojesc fructele și legumele așa cum ar face consumatorii înainte ca alimentele să fie examinate pentru un număr de 251 de pesticide diferite.

La fel ca în anul 2022 , căpșunile și spanacul au continuat să dețină primele două locuri în clasamentul întocmit de Dirty Dozen, urmate de trei verdețuri – varza, gulia și frunzele verzi de muștar. În continuare au fost enumerate și catalogate piersicile, perele, nectarinele, merele, strugurii, ardeii grași și cei iuți și nu în ultimul rând cireșele. Afinele și fasolea verde au ocupat locurile 11 și 12 în acest deloc onorant clasament.

Un total de 210 pesticide au fost găsite pe cele 12 alimente, se mai arată în raport. Varza, guliile și verdeața de muștar au conținut cel mai mare număr de pesticide diferite – 103 tipuri – urmate de ardeiul iute și cel gras, cu un indice de 101.

„Unele dintre testele USDA arată urme de pesticide interzise de mult de Agenția pentru Protecția Mediului. Este nevoie de reglementări federale mult mai stricte și de supraveghere a acestor substanțe chimice”, se precizează în raport.

„Pesticidele sunt toxice prin design”, a declarat Jane Houlihan, fost vicepreședinte senior de cercetare pentru Environmental Working Group.

„Sunt menite să dăuneze organismelor vii, iar această toxicitate inerentă are implicații pentru sănătatea copiilor, inclusiv riscul potențial de disfuncție hormonală, cancer și afectarea creierului în curs de dezvoltare și a sistemului nervos”, a spus Houlihan, care este acum director de cercetare pentru Fundația Bright Futures, o organizație dedicată reducerii expunerii bebelușilor la substanțe chimice neurotoxice.

Alte alimente excepționale

Avocado-ul a ocupat din nou anul acesta topul listei din 2023 cu produsele cel mai puțin contaminate, urmat de porumbul dulce pe locul doi. Ananasul, ceapa și papaya, mazărea dulce congelată, sparanghelul, pepenele galben, kiwi-ul, varza, ciupercile, mango-ul, cartofii dulci, pepenele verde și morcovii au alcătuit restul listei.

Demn de menționat este faptul că expunerea la o varietate de alimente fără pesticide este deosebit de important în timpul sarcinii la femei și pe tot parcursul copilăriei, sunt de părere experții nutriționiști de pretutindeni.Copiii care se află în curs de dezvoltare au nevoie de nutrienții combinați, dar sunt și mai greu afectați de contaminanți, cum ar fi pesticidele .

„Expunerea la pesticide în timpul sarcinii poate duce la un risc crescut de malformații congenitale, greutate mică la naștere și moarte fetală”, a menționat Academia Americană de Pediatrie . „Expunerea în copilărie a fost legată de probleme de atenție și de învățare, precum și de cancer.”

Indici îngrijorători

Când au fost testate ultima dată în 2014, afinele conțineau peste 50 de pesticide diferite. Testele din 2020 și 2021 au găsit 54 de pesticide diferite – aproximativ aceeași cantitate. Două insecticide, phosmet-ul și malathion-ul, au fost găsite pe aproape 10% din probele de afine, deși nivelurile au scăzut în ultimul deceniu.

Acefatul, fosmetul și malathionul sunt organofosfați, care interferează cu funcționarea normală a sistemului nervos, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.O doză mare de aceste substanțe chimice poate provoca dificultăți de respirație, greață, ritm cardiac mai scăzut, vărsături, slăbiciune, paralizie și chiar convulsii, au declarat cei de la CDC . Dacă sunt expuși pe o perioadă lungă de timp la cantități mai mici, oamenii se pot „simți obosiți sau slăbiți, iritabili, deprimați sau uituci”.

De ce nivelurile unor pesticide ar fi mai ridicate astăzi decât în ​​trecut?

„Vedem scăderi ale anumitor pesticide de la începutul anilor ’90, când a fost pusă în aplicare Legea privind protecția calității alimentelor”,. „Dar vedem și creșteri ale altor pesticide care au fost înlocuite în locul lor, care ar putea să nu fie mai sigure. De aceea, există un impuls către reducerea generală a utilizării pesticidelor, „se precizează în acest studiu.

Chris Novak, președinte și CEO al CropLife America, o asociație industrială, a declarat pentru postul de televiziune CNN că raportul „a denaturat în mod voit” datele USDA.

„Fermierii folosesc pesticide pentru a controla insectele și bolile fungice care amenință sănătatea și siguranța fructelor și legumelor”, a declarat domnul Novak . „Informarea greșită despre pesticide și diferite metode de cultivare generează ezitare și confuzie, ceea ce duce la mulți consumatori care optează pentru a sări peste produsele proaspete, ” a mai adăugat expertul.

Institutul Tehnologilor Alimentari- o asociație din industria americană-a declarat pentru CNN că ar trebui să se pună accent pe îndeplinirea limitelor legale ale pesticidelor stabilite printr-un consens științific semnificativ.

„Suntem cu toții de acord că cel mai bun scenariu al reziduurilor de pesticide ar fi cât mai aproape de zero posibil și ar trebui să existe eforturi continue bazate pe știință pentru a reduce în continuare pesticidele reziduale”, a declarat Bryan Hitchcock, directorul științei și tehnologiei IFT.

Ce reprezintă Environmental Working Group?

Ghidul Cumpărătorului EWG pentru Pesticide în Produce™, actualizat în fiecare an din 2004, clasifică contaminarea cu pesticide a 46 de fructe și legume populare.

Ghidul se bazează pe rezultatele testelor efectuate de Departamentul Agriculturii și Administrația pentru Alimente și Medicamente a peste 46.000 de mostre de produse. Este important de reținut că mostrele sunt testate pentru pesticide de către USDA și FDA după ce au fost pregătite pentru a fi consumate. Aceasta înseamnă că produsele au fost spălate temeinic și, după caz, decojite. După aceste preparate, reziduurile de pesticide sunt încă detectate pe multe dintre fructe și legume.

În fiecare zi, consumatorii se bazează pe Ghidul cumpărătorului EWG pentru a-i ajuta să facă cele mai bune alegeri pentru familiile lor și să-și reducă expunerea la pesticide toxice.

Sfaturile suplimentare  în ceea ce privește sălarea produselor, oferite de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, includ:

  • Spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun timp de 20 de secunde înainte și după prepararea produselor proaspete.
  • Clătirra produselor înainte de curățare, astfel încât murdăria și bacteriile să nu fie transferate de la cuțit pe fructe sau legume.
  • Folosirea unor perii de legume pentru a curăța produse ferme precum merele și pepenii.
  • Uscarea produselor cu o cârpă curată sau un prosop de hârtie pentru a reduce și mai mult bacteriile care pot fi prezente.

În loc de concluzie 

Multe fructe și legume cu niveluri mai mari de pesticide sunt esențiale pentru o dietă echilibrată, așa că nu e recomandat să se renunțe la ele. În schimb, ar fi indicat să se evite majoritatea pesticidelor atunci când se alege să se consume versiuni organice ale celor mai contaminate culturi. Deși alimentele organice nu sunt mai hrănitoare, majoritatea au foarte  puține sau chiar mai deloc reziduuri și pesticide.

De altfel, este cunoscut faptul că, în cazul în care orice persoană trece la o dietă organică, nivelurile de pesticide din urină scad rapid.

Dacă produsele sunt organice și nu sunt disponibile sau prea scumpe, se recomandă curățarea și spălarea lor temeinică cu apă dimpreună cu ferirea de anumiți detergenți sau contactul cu alte articole promovate. Clătirea cu apă va reduce nivelul de pesticide.

Precizări: 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW

Sursa foto : https //google.com

Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate! 

 

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Jurnalist independent;profesor doctor în Interpretare Muzicală;Violonist profesionist

Related Posts

Discussion about this post

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Verified by MonsterInsights