Majoritatea oamenilor s-au confruntat la un moment dat în viață cu probleme dentare și știu cât de dureroase și neplăcute pot fi acestea. Iar una din cele mai des întâlnite probleme din această zonă e creșterea măselelor de minte, sau mai bine zis, creșterea greșită a măselelor de minte.
Ce este măseaua de minte?
Măseaua de minte, al treilea molar, apare în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului și începe să crească mai târziu decât ceilalți dinți, undeva intre 18 și 25 de ani, atunci când arcada este dezvoltată în întregime.
În mod normal, ar trebui să existe patru măsele de minte, două sus, două jos, însă mulți oameni au doar o parte sau chiar niciuna, deoarece de multe ori, apar complicații în timpul creșterii măselelor de minte sau acestea sunt extrase preventiv.
De ce sunt extrase măselele de minte?
- Erupția parțială, atunci când iese la suprafață doar o parte din măsea, poate duce la infecții, deoarece e greu să menții igiena acelei zone, măseaua de minte fiind oarecum obturată de celelalte măsele, iar asta permite retenția resturilor de mâncare și poate duce la infecții sau ale boli ale gingiei.
- Spațiu insuficient. Problemele apar și atunci când măseaua de minte nu are destul spațiu pentru a crește cum trebuie. Ea începe să crească înspre ceilalți dinți și poate duce fie la fenomenul de dinți încălecați, fie la deteriorarea celorlalți molari.
Care sunt simptomele?
Dacă suferi de durere gingivală, sângerări, umflături în zona molarului (chisturi), carii, infecții în zona măselei de minte, durere în timp ce mesteci sau probleme cu dinții din apropiere, astea ar putea fi semnale de alarmă și ar fi recomandat să vizitezi medicul stomatolog.
Însă măselele de minte nu trebuie extrase întotdeauna. Atâta timp cât ele cresc corect, se conectează cum trebuie cu ceilalți dinți în timpul masticației și nu deranjează, atunci nu există niciun motiv să le scoți.
Care sunt câteva remedii naturale?
Fie că nu ai acces la un medic stomatolog, fie că preferi să vezi dacă nu trece de la sine, există câteva lucruri pe care le poți face acasă pentru a ameliora durerea.
- Poți lua ibuprofen sau alte medicamente pentru reducerea durerii.
- Poți pune gheață pe zona inflamată.
- Ai grijă ce mănânci, încearcă să nu pui presiune pe măseaua de minte.
- Fă gargară cu apă cu sare, sau mai bine, cu bicarbonat de sodiu.
Discussion about this post