Povestea atacului de la London Bridge de săptămâna trecută a zguduit presa internațională, ridicând fel de fel de întrebări despre securitate națională și despre terorism și aducând lacrimi în ochii oamenilor din toată lumea. Dar printre aceste întrebări, s-a strecurat și o întrebare nelegată de terorism, o întrebare despre condiția umană și despre posibilitatea unei schimbări în bine.
Unul din eroii momentului a fost un englez pe nume James Ford, un bărbat de 43 de ani care a încercat să-l oprească pe teroristul Usman Khan, iar apoi a sărit în ajutorul uneia dintre victime, încercând să o resusciteze fără succes. O inițiativă lăudabilă și în ciuda tragediei petrecute, cu siguranță un motiv de mândrie pentru Ford și familia lui. Dar lucrurile, se pare, nu stau chiar așa, deoarece Ford nu era un individ oarecare, ci un ucigaș venit „în permisie” la o conferință despre reabilitarea prizonierilor. Un om care, în urmă cu 17 ani, urmărise și strangulase o tânără cu probleme mintale fără niciun motiv, iar mai apoi, fără nicio explicație.
Ford e deținut la o închisoare deschisă și își va petrece tot restul vieții acolo pentru crima comisă, iar povestea sa a împărțit Regatul Unit (și cititorii de peste tot din lume) în două, punând întrebarea „e posibil ca un astfel de om să se schimbe?”
Dacă urmărim activitatea lui Ford din ultimii 17 ani, răspunsul pare să fie da. Acesta a fost un deținut model, a studiat și și-a obținut o diplomă de matematică și este omul din spatele unui program revoluționar care promovează reabilitarea deținuților, motiv pentru care fusese invitat la conferința respectivă, care se desfășura în apropierea London Bridge.
Însă rudele fetei ucise au altă părere. Acestea spun că trăind în fiecare zi cu amintirea morții sale oribile, le e mai greu să creadă că James Ford ar fi vreun „erou”. Pentru ei, acesta va rămâne mereu omul care le-a omorât copila cu sânge rece.
Un răspuns definitiv nu va da nimeni, desigur, însă dacă ar fi adevărată posibilitatea de reabilitare, asta ar putea schimba radical sistemul penal și felul în care sunt tratați deținuții.
Discussion about this post