„Sa consumi cat mai multe fibre este idealul atat pentru sanatate, cat si pentru silueta. Multi dintre noi, daca nu chiar majoritatea, am beneficia de proprietatile fibrelor si am ajunge mault mai rapid la portia zilnica recomandata daca nu am arunca atat de multe dintre partile benefice ale legumelor si fructelor pe care le consumam.
Va ganditi care parte o aruncati? Semintele, cojile, tulpinile si multe altele cu care umpleti cosul de gunoi! Toate acestea, datorita proprietatilor lor deosebite pentru sanatatea noastra, nu trebuie aruncate, ci incluse in dieta noastra.
Potrivit huffingtonpost.com, iata care sunt acestea! Incepeti sa va bucurati de aceste suplimente naturale de fibre, minerale si vitamine, inca de astazi.
Cojile de mar
Un antioxidant numit quercetina te asteapta in coaja marului tau, furnizand beneficii pentru plamani si creier. Coaja de mar contine mai multe fibre si vitamine decat pulpa fructului.
Nervurile de la frunzele de sfecla mangold (Swiss Chard)
Un studiu din 2011 a relevat faptul ca in aceste nervuri cu nuante stralucitoare sunt cantitati substantial de glutamina, un aminoacid care joaca un rol esential in procesele de vindecare si refacere a corpului.
Incearca sa le toci si sa le gatesti impreuna cu frunzele.
Cojile de portocala
Potrivit unui studiu din 2015, in coaja portocalei si a altor citrice exista o substanta ce poate avea un efect de reducere a colesterolului, efect mai puternic decat unele medicamente prescrise pe reteta. Compusii, flavone polimetoxilate, ar mai putea explica si puterile protectoare ale citricelor impotriva bolilor de inima si a inflamatiilor, potrivit studiului.
Nu te ingrijora! Nu trebuie sa musti din intreaga portocala. Razuieste-o si foloseste coaza rasa pentru a aromatiza mancarurile sau prajiturile. Ai grija insa sa ca fructul provina dintr-o sursa sigura, preferabil agricultura ecologica, traditionala.
Frunzele de sfecla rosie
Desi acum recoltam aceste plante pentru radacinile lor – sfeclele – ele au fost cultivate mai intai pentru frunzele lor, dupa The Complete Leafy Greens Cookbook/Cartea de Bucate Completa a Legumelor cu Frunze Verzi. Gatiti-le pentru fibre, calciu, fier, si multe altele, plus gramezi de vitamina A si K. Pregatiti-va pentru un gust jumatate sfecla, jumatate kale.
Coaja pepenelui verde
Pulpa suculenta a acestui fruct favorit al verii contine un aminoacid numit L-citrulina, despre care se crede ca imbunatateste performantele atletice si calmeaza durerile musculare. L-citrulina, de mare ajutor pentru inlaturarea azotului din sange, a fost descoperita in coaja pepenelui verde, cu prilejul unui studiu datand inca din 2003 al Serviciului de Cercetari al Departamentului pentru Agricultura al SUA/USDA’s Agricultural Research Service.
Frunzele de nap/gulie
Precum guliile, Precum frunzele de sfecla, aceste frunze nu ar trebui aruncate. Avand un gust dulce-iute, sunt extremde bogate in vitaminele A si K, dar si o foarte buna sursa de fibre, fier, potasiu.
Coaja cartofului
Cartoful este binecunoscut pentru prorpietatile sale nutritive, dar, in mod egal, si coaja ofera o cantitate mare de fibre. De asemenea, coaja cartofului contine si multe vitamine, precum vitamina B, C, fier, calciu si potasiu, potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica din SUA.
Asta nu inseamna sa comanzi coji de cartof cand intri in primul restaurant, ramai la cartofi copti cu coaja cu tot.
Semintele de dovleac
Data viitoare cand scobesti un dovleac, pune deoparte semintele scoase prin scobire. Circa o jumatate de cana contine mai mult decat doza zilnica recomandata de magneziu, al carui nivel scazut poate duce la probleme cardiace, osteoporoza si dureri de cap.
Semintele mai sunt bogate si in fier si proteine, precum si in anumiti compusi vegetali numiti fitosteroli, despre care studiile au relevat faptul ca contribuie la reducerea colesterolul „rau”.”
Discussion about this post