Mai bine de jumătatea planetei se află în izolare și foarte multă lume se întreabă dacă măsurile severe dictate de autorități chiar sunt justificate. Dacă este să ne luăm după guvernanți, măsurile de izolare socială sunt luate strict în interesul populației, pentru a feri lumea de infectarea cu coronavirus, însă, în realitate, guvernele nu se tem atât de criza sanitară, cât de cea mediatică, scrie publicația franceză „Valeurs Actuelles”.
„Mai mult decât de numărul de morți, guvernul se teme de mediatizarea unui scenariu de tip italian”, observă publicația citată, referindu-se la situația din Franța, dar care este, în esență, aceeași în numeroase țări.
Actualul coronavirus nu este neapărat mai periculos decât gripa de rând, dar este foarte contagios, astfel că se ajunge rapid la un număr mare de cazuri. În Franța, de pildă, gripa sezonieră face anual între 7000 și 9000 de morți. „Dacă buletinele de știri ar prezenta zilnic numărul celor morți de gripă, lumea n-ar mai îndrăzni să iasă din casă din decembrie până în aprilie.” Despre acei morți nu vorbește nimeni, cu atât mai puțin autoritățile. Problema cu acest coronavirus excesiv mediatizat este că acum vorbim de mii de morți într-un timp foarte scurt, care șochează opinia publică, iar autoritățile din Franța ori de aiurea nu doresc să deconteze la următoarele alegeri un număr mare de decese.
Prin măsurile severe de izolare, guvernele urmăresc să tragă de timp, să aplatizeze curba, să se îmbolnăvească mai puțini oameni în același timp și, evident, să apară mai puține decese la buletinele de știri.
Marea problemă cu măsurile de izolare este că acestea se traduc în pierderi economice uriașe. Situația este aceeași peste tot – pe de o parte, sunt ținuți oamenii acasă pentru a stăvili epidemia, dar, în același timp, se încearcă menținerea în activitate a cât mai multor unități de producție, pentru că și costurile dezastrului economice tot guvernul le plătește în ochii electoratului. Este o situație imposibilă, cu slabe șanse de reușită, așa cum s-a văzut chiar în cazul Italiei. Autoritățile de la Roma recurg la tot felul de artificii statistice pentru a masca numărul mare de noi pacienți pozitivi, pentru că în timp ce milioane de oameni sunt vânați de poliție când ies la piață, alte milioane merg zilnic la serviciu, cu toate riscurile ce decurg.
Măsurile de restricționare a circulației au scopul de a slăbi presiunea asupra sistemului sanitar, astfel încât lumea să nu înceapă să pună întrebări incomode. De ce sistemul sanitar este atât de fragil? De ce nu s-au luat măsuri din timp, mai ales că se știa ce se întâmplă în China? De ce nu s-au făcut stocuri de materiale de protecție și medicamente din timp, astfel încât să nu se ajungă la situația de acum când guvernele stau cu banii în mână și nu au de unde cumpăra echipamente.
Nu în ultimul rând, perioada de carantină impusă populației permite autorităților să încerce să-și facă o strategie pentru următoarea etapă, când trebuie să repornească economia, dar și pentru asta se pune problema găsirii unor teste prin care să se verifice imunitatea populației, se caută măști astfel încât oamenii să se poată proteja cumva, pentru că, până la vară cel puțin, nu sunt speranțe că epidemia se va stinge.
Discussion about this post