În lume sunt sute, mii de tipuri de alimente, cu gusturi diferite, aspect diferit, care mai de care mai diverse, dar adevărul este că acestea sunt în mare la fel. Cum așa? Păi sunt compuse din aceiași nutrienți. Haideți să vedem ce sunt nutrienții, ce rol au și cum să îi gestionăm într-un mod sănătos.
Când alegem să mâncăm un aliment, acesta ne oferă de fapt nutrienți. Digestia este procesul prin care alimentul se descompune în acești nutrienți, după care aceștia sunt asimilați de organism și sunt folosiți pentru a ne da energia necesară.
Iată care sunt nutrienții necesari corpului:
-
Carbohidrați: Într-o alimentație cu „premium”, cea mai mare cantitate d carbohidrați trebuie să vină din surse bogate nerafinate, de exemplu cerealel integrale, leguminoasele, fructe și legume
-
Proteine: Fiecare celulă conține proteine,iar acestea sunt foarte importante. Produsele de origine animală sunt una din cele mai bune surse de proteine (lapte, ouă) dar și leguminoasele (fasolea)
-
Grăsimi: Sunt surse concentrate de energie. De multe ori oamenii exagerează cu grăsimile deoarece le place mult gustul pe care acestea îl dau mâncării. Organismul are nevoie de grăsimi pentru a absorbi unele vitamine.
-
Vitamine: Acestea sunt componente organice esențiale (în cantități mici). Cele mai multe sunt prezente în mod natural în diverse alimente. Unele sunt solubile în grăsimi, altele în apă. Deficiența apare când nu mai avem provizii suficiente.
-
Minerale: Aceste elemente anorganice sunt vitale sănătății omului și pot fi obținute cu mare ușurință din produse de origine vegetală și animală.
-
Antioxidanți și substanțe fitochimice: Cercetătorii au descoperit până acum sute de tipuri de astfel de substanțe, care protejează organismul la de boală și de unele dintre efectele îmbătrânirii. Se găsesc mai ales în cerale integrale, fructe, legume și nuci.
În concluzie, avem nevoie de toate categoriile de alimente pentru a ne bucura de o sănătate bună. Importanța stă în modul în care le combinăm între ele.
Discussion about this post