Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor presupune gestionarea problematicii deșeurilor, de la momentul în care ele sunt aruncate de către populație, până la depozitarea lor într-o formulă finală. Acest sistem se construiește pe două componente: o componentă ce ține de colectarea deșeurilor și una ce ține de depozitarea lor. Județul Maramureș este singurul județ din România care a reușit să finalizeze toate licitațiile legate de identificarea operatorilor economici pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în sudul județului aceste contracte fiind deja operaționalizate.
Dacă partea de colectare pare să intre în linie dreaptă, o problemă este întâmpinată în ceea ce
privește obiectivul final al contractului, și anume componenta de depozitare. Ultima etapă a acestui sistem de gestionare a deșeurilor presupune depozitarea efectivă a acestora la celula de la Fărcașa, acest obiectiv având la rândul său două direcții. În primul rând este vorba despre asigurarea necesarului de echipamente, a stației de tratare mecanico-biologică și a celorlalte instrumente destinate prelucrării deșeurilor, iar mai apoi de construcția efectivă a celulei de depozitare. Blocajul principal intervine în ceea ce privește construcția celulei finale de depozitare, care ar facilita punerea în funcțiune a întregului sistem.
A fost astfel nevoie de o soluție temporară până la finalizarea celulei propriu-zise. Platformele deja folosite din apropierea orașului au durata de viață de trei ani aproape de expirare, astfel încât se pune problema de încă o soluție temporară. Iar aici vrem să luăm modelul suedez. Acesta presupune că deșeurile din întreg județul se colectează, se compactează și se înfoliază, după care se depozitează pe o platformă betonată, fără ca aceastea să aibă vreun contact cu mediul înconjurător. Nu se mai pune problema poluării olfactive sau a solului, nici măcar a creării vreunui disconfort vizual.
Șeful administrației județene a arătat că aceasta soluție temporară, implementată deja în multe state europene, ar plasa Maramureșul printre primele județe din România care adoptă o astfel de practică. Proiectul va începe să se deruleze cât mai curând posibil, spun reprezentanții Consiliului Județean Maramureș.
Discussion about this post