Ape subterane, fluvii, lacuri sau oceane, toate rezervele de apă ale planetei sunt acum afectate de poluare. Poluarea apei poate fi de natura chimică (arsenic, plumb, …) sau biologică (grăsimi, bacterii, …). Aceasta poate proveni, de asemenea, de la ploaia care se încarcă cu impurități, deșeuri urbane, agricole sau industriale.
În Asia sunt poluate toate râurile care traversează localități, iar în Europa 50 din cele 55 de fluvii existente sunt și ele contaminate. Situația este foarte gravă, mai ales în țările în curs de dezvoltare: studiile arată că în 80% din țările din bolile care afectează țările în curs de dezvoltare sunt cauzate de consumul de apă poluată. 5 milioane de oameni mor în fiecare an. Transformarea și eliminarea naturală a poluării nu mai poate avea loc, fiind mult prea extinsă, iar flora și fauna sunt într-un mare pericol. În fiecare an, oceanele sunt contaminate cu mai mult de 1,5 milioane de tone de petrol. Din acestea doar 150000 sunt deversate accidental.
„Mai multe specii de pești, plante și alte viețuitoare din Marea Neagră au dispărut sau sunt pe cale de dispariție din cauza stratului de apa “moartă” de pe fundul mării, care s-a format exclusiv din cauza poluării”, arată raportul prezentat recent de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”. Mediul marin ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului natural din urmă cu 50 de ani, insa asta doar daca poluarea ar fi stopată și resursele Mării Negre nu ar mai fi exploatate, in conditiile in care multe specii de pesti, plante si alte vietuitoare au disparut ori sunt pe cale sa dispara. De asemenea, un raport al Consiliului Europei arata ca miile de tone de metale grele, elementele radioactive de la Cernobil, canalul Bistroe si pescuitul excesiv au provocat un dezastru ecologic in Marea Neagra.
Lumea trebuie să ia atitudine, altfel planeta asta nu va mai fi locuibilă. Trebuie să ne gândim la copii, la nepoți, ce vor face ei? Măcar pentru ei să nu mai fim egoiști.
Discussion about this post