Piatra muntelui cioplită cu atâta migală cu mii de ani în urmă, proces ce încă continuă chiar și în zilele noastre, prezintă un peisaj măreț și grandios. Dar muntele nu este doar măreție. El are și gingășie și finețe. Iată-i în continuare pe „gingașii” munților, florile unice din Munții Carpați.
-
Floarea de colți. Deja foarte cunoscută în România, ca aspect prezintă o tulpiniță subțire, lânos-păroasă, cu frunzele de la bază în rozetă, iar cele de la tulpină alungite, tot lânoase și ele. Poartă în vârf o steluță albă, îmblănită, de o delicatețe rară, care pare a fi o floare. De fapt ea cumulează o grupă întreagă de inflorescențe mici (capitule) strâns înghesuite ca niște mici ghemotoace în mijlocul florii. Razele steluței nu sunt în realitate petale, ci niște frunze speciale (bractee) acoperite cu o pâslă deasă de peri albi încâlciți și adunate sub vreo 5-6 panerașe emisferice, ce poartă florile. Rolul biologic al cojocelului păros ce învăluie planta este de a păstra o rezervă de apă între nenumăratele fire încălcite de peri, pentru că rădăcina reușește să rețină tare puțin lichid printre crăpăturile din stâncă, iar cel care a pătruns în corpul plantei transpiră repede, sub biciuirile vântului și arșița zilei. Înflorește în iulie – august, pe cele mai inaccesibile steiuri ale masivelor calcaroase din Carpați. Este declarată monument al naturii de aprope 90 de ani.
2. Garofița Pietrei Craiului. Este născută și rămasă prizonieră în adâncul crestelor Pietrei Craiului, trăiește mai mulți ani și prezintă o tulpină simplă cu o singură floare, având 5 petale late, de culoarea roșu carmin, dințate puțin la vârf. Florile sunt brăzdate radial spre exterior cu dungi mai închise și brumate în zona mediană. Înflorește în iulie – august, crește numai pe brâne stâncoase și grohotișuri, fiind declarată monument al naturii.
Cam atât deocamdată cu florile unice și deosebite din Carpați. Nu vă îngrijorați, mai sunt multe și va urma încă un articol pe aceeași temă. Noi, românii, trebuie să știm ce minunății ascunde această țară și să le protejăm. Să nu lăsăm frumusețile naturale să se degradeze sau să dispară.
Discussion about this post