România nu este ferită de efectele încălzirii globale. Nu o spunem noi, ci o spun oamenii de știință. Schimbările climatice se manifestă deja, iar intensitatea lor o vom resimți din ce în ce mai puternic în anii următori: temperaturi ridicate, valuri de căldură, ierni blânde și fără zăpadă, deșertificare în zonele de câmpie și deal, furtuni de vară cu intensificarea vitezei vântului, episoade de grindină în care bucățile de gheață devin din ce în ce mai mari, înrăutățirea calității aerului în orașe.
„Pe Roxana Bojariu am cunoscut-o în noiembrie, anul trecut, în librăria Seneca din București. Venisem la dezbaterea organizată în jurul lansării cărții „Nimeni nu e prea mic să facă diferența”, o colecție cu cele mai importante discursuri ținute de Greta Thunberg, tânăra activistă de mediu”, spune Vlad Cătună, Coordonatorul campaniei pentru Climă și Energie Greenpace.
Roxana Bojariu este doctor în fizică al Universității din București. În prezent, coordonează secția de climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, dar a lucrat și la rapoartele Grupului Interguvernamental pentru studiul Schimbării Climatice (IPCC) publicate în 2007 și 2013. Roxana este cercetător, este om de știință și activează ca punct focal național al IPCC în România. Face parte din comunitatea oamenilor de știință care au devenit din ce în ce mai preciși în a descrie cum va arăta viitorul dacă noi continuăm să ardem combustibili fosili în ritmul acesta accelerat, calculând cu ajutorul modelelor matematice ce se poate întâmpla la nivel global, dar și la nivel local.
„Am schimbat câteva cuvinte, contactele de telefon și am stabilit că ne auzim curând, pentru a vedea cum putem să aducem mai aproape organizațiile de mediu de breasla oamenilor de știință, cum să facem ca mesajul specialiștilor în ceea ce privește schimbările climatice să ajungă la cât mai multă lume. Cum să transmitem oamenilor din jurul nostru că efectele încălzirii globale nu înseamnă doar topirea calotei glaciare, dispariția urșilor polari și incendiile devastatoare din Pădurea Amazoniană, că și noi, aici, în România, suntem direct afectați și că impactul îl vom resimți din ce în ce mai puternic, fie că trăim în zonele rurale sau în orașe” mai declară Vlad Cătună. Despre soluțiile prezentate și situația României vom povesti mai pe larg în articolul următor.
Discussion about this post