Cin’ s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt.
Știți de unde vine? Eu nu știam, e dintr-o poezie a lui George Topârceanu. În fine, indiferent că știați sau nu, sunt sigură că ați mai folosit fraza asta în diferite situații, sau măcar ați auzit-o. Știm cu toții ce înseamnă, dacă te-ai ars vreodată, ai mai multă grijă a doua oară. Dar totuși, câtă grijă?
Glumeam cu o prietenă despre relații, îi relatam o întâlnire nereușită avută de curând și în joacă, i-am zis că nu mă mai interesează. Nu mai ies cu nimeni. Și ea imediat a sesizat și m-a certat – doar n-o să las o experiență negativă să determine cursul vieții mele de acum încolo.
Eu nu. Dar m-a pus pe gânduri. Câți facem asta? Cunosc femei care au dat peste vreun om rău, au fost dezamăgite, rănite sau mai știu eu, și cam aia a fost. N-au mai ieșit cu nimeni de-atunci și privesc cu dispreț bărbații în general și femeile care ies totuși la întâlnire.
Am tot auzit expresia „la ce-am pățit cu cutărică…”. Și persoana nu pățise de fapt nimic. Sigur, nu fusese o experiență tocmai plăcută, dar era în viață, era bine. Na, ne place să exagerăm orice trăire și să-i dăm amploare când nu e cazul. Și uite așa lăsăm să ne afecteze ceva ce ar trebui să treacă în două-trei săptămâni. O luăm în tragic, devenim apatici și ne trezim că peste șapte luni de la „întâmplare”, noi încă suntem în convalescență. Și mulți nu ies niciodată din starea asta de revenire. Bineînțeles, nu e vorba doar de dragoste.
Am văzut într-o seară un tip dubios stând pe banca de lângă blocul meu. Gata, nu mai ies seara. Cine știe peste ce bețivi dau…
Am fost o dată la mare acolo, dar m-am ars rău și m-a durut si burta de la hamsii. Gata, nu mai merg acolo.
Am căzut de pe bicicletă la șapte ani și de-atunci, n-am mai mers.
E bine să fii atent când mergi cu bicicleta. Să nu faci exhibiții aiurea sau să mergi pe teren alunecos. La fel ca în orice situație în viață, e bine să ai grijă. Să nu mergi noaptea aiurea și să ai grijă ce hamsii mănânci. Dar a avea grijă nu e același lucru cu a nu încerca.
Revenind la exemplul inițial, sigur, e posibil (și foarte probabil) să dai peste tot felul de oameni ciudați, răi, manipulatori, violenți etc. Dar la fel de bine, poți să întâlnești un om extraordinar. Poți să te distrezi nemaipomenit. Ar fi poate drăguț să existe un filtru în viața asta care să separe pericolul de plăcere și să te hrănească doar cu experiențe pozitive. Dar nu există. Și poate cu motiv. Nu există pentru că dacă elimini experiențele negative, nu mai crești, nu mai ai de unde învăța. Cum zice și vorba de la care am pornit, suflă în iaurt. Ai grijă, dar nu exagera. Tot ce ți se întâmplă pe lumea asta e doar o trăire. Bună, rea, doar un moment trecător. Sau nu. Tu decizi cât de repede trece și cât lași să te afecteze. S-ar putea să te frigi și cu următoarea ciorbă. S-ar putea sa ai noroc, să fie tocmai bună. Sau ai putea să mori de foame. Tu alegi.
Discussion about this post