Încălzirea globală se face simţită nu doar asupra creşterii nivelului apelor oceanice sau a creşterii temperaturilor medii la nivel, din păcate, conform unui studiu al unei comisii a Naţiunilor Unite, producerea alimentelor şi implicit costurile la care vor fi disponibile vor fi afectate, de asemenea, notează Futurism.
Comisia Interguvernamentală a Naţiunilor Unite pentru Schimbările Climatice a dat publicităţii un raport prin care avertizează că încălzirea globală afectează deja producţia de hrană la nivel global într-un mod negativ şi că, pe viitor, aceste probleme se vor agrava.
Cei peste 100 de experţi care au lucrat la elaborarea acestui studiu explică faptul că, în prezent, din cauza secetelor, valurilor de căldură, incendiilor de vegataţie sau pădure, inundaţiilor sau a dezgheţării stratului de permafrost, activităţile agricole sunt mai greu de îndeplinit.
Pe termen mediu şi lung, aceste condiţii meteo extreme coloborate cu creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă vor conduce spre situaţia în care hrana produsă va fi de o calitate inferioară şi mult mai puţină. În acest punct, situaţia devine o problemă simplă de economie, o cerere tot mai mare va fi întâlnită de o ofertă de alimente în scădere. Rezultatul? O creştere a preţurilor graduală sau bruscă, în funcţie de alimente şi de generalizarea condiţiilor meteo extreme.
În ciuda perspectivei sumbre în faţa căreia ne pun oamenii de ştiinţă, ei ţin să sublinieze în raportul lor faptul că încă se mai pot lua măsuri pentru a preveni o încălzire suplimentară a climei şi a ne salva, precizarea fiind că aceste măsuri implică un efort comun al tuturor actorilor globali: state, ONG-uri sau corporaţii.
Încălzirea globală aleargă de-a binelea
Cu 56 de milioane de ani în urmă, Pământul a trecut printr-un eveniment drastic de încălzire globală, pe care cercetătorii l-au denumit PETM (Paleocene-Eocene Thermal Ma-ximum). Temperatura medie globală a crescut cu 9 grade Celsius într-o perioadă de circa 20.000 de ani, iar naturii i-au trebuit 200.000 de ani pentru a restabili echilibrul.
Acum, însă, rata de creştere a temperaturii globale e de peste 10 ori mai rapidă. Așa că apare întrebarea dacă ecosistemele se vor putea adapta în timp util. Şi dacă omul va supraviețui propriei greșeli – poluarea industrială și ignorarea efectelor acesteia.
Fenomenul de încălzire globală nu este nicidecum ceva nou pentru planeta noastră. Dimpotrivă, perioadele de temperaturi foarte ridicate şi cele glaciare alterneazã conform unui ciclu pe care oamenii de ştiinţă sunt încă departe de a-l înţelege, dar a cărui existenţă e sprijinită de dovezi din ce în ce mai numeroase. Ca idee, în ultima jumătate de milion de ani planeta a trecut prin nu mai puţin de şapte perioade glaciare, iar acum 7.000 de ani am intrat într-o nouă perioadă de încălzire a atmosferei.
incalzire-globala-petm-stiinta-tehnica-2
În ultimii aproape un milion de ani, concentrația de CO2 din atmosferă a ajuns până la 300 ppm. În ultimul secol, însă, a ajuns să depășească 400 ppm.
lată, însă, că în ultima jumătate de secol amînceput să avem tot mai multe semne ale unei creşteri neobişnuit de rapide a temperaturii globale. lar oamenii de ştiinţă au început să devină din ce în ce mai interesaţi de fenomenul încălzirii globale, mai ales în contextul unei coincidenţe cel puţin bizare: în aceeaşi perioadă, a început să crească galopant consumul de combustibili fosili.
Discussion about this post