Îți place să asculți oamenii, să rezolvi probleme. Te bucuri când un prieten îți spune că da, ai dreptate, și că poate ar trebui să procedeze cum spui tu. Nu, nici măcar nu ține de o nevoie ascunsă de a avea dreptate. E vorba, pur și simplu, de o dorință de a salva un om. Poate e deprimat, poate e prins într-o relație toxică din care nu știe cum să scape sau într-un job care-l face nefericit. Și tu imediat, i-ai pus ordine în viață (cel puțin, în mintea ta) și știi exact ce ar trebui să facă individul ca să se salveze.
Oprește-te. Lasă-l în pace. Nu, serios, nu-i faci niciun bine încercând să-l salvezi. Și pe deasupra, îți faci și ție rău.
Găsind mereu soluții pentru problemele altora, îi scutești pe ei de a căuta singuri soluțiile și de a fi responsabili pentru propriile acțiuni și decizii. Și oamenii au nevoie să învețe ce înseamnă responsabilitatea ca să poată funcționa corect în societate. Știu, tu crezi că-i faci bine, că-l ajuți când nici el nu se poate ajuta. Dar adevărul e că asta ar fi o șansă nemaipomenită de învățare pentru om. Rezolvându-și singur o problemă, poate învață cum s-o evite pe viitor.
Vrei să ajuți, dar gândește-te că într-o zi, s-ar putea să nu fii disponibil, să n-ai cum să-l ajuți pe omul respectiv. Și dacă până atunci, ai fost acolo constant și l-ai salvat din alte situații, lui îi va fi cu mult mai greu să rezolve problema acum.
Și-n plus, nevoia asta obsesivă de a-i salva pe alții e toxică și pentru tine. Îți găsești un scop în viață în salvarea acestui om. Nu s-ar descurca fără tine și el devine rapid un proiect, propria ta capodoperă, care-ți oferă un sentiment fals de control. Nu ai niciun control asupra vieții altcuiva și nici nu ar trebui să ai.
De cele mai multe ori, omul care încearcă din greu să-i salveze pe alții uită să se salveze pe sine. Unii psihologi sunt de părere că această nevoie se trage dintr-un sentiment de inferioritate, din impresia că și tu la rândul tău ești stricat și ai nevoie să fii salvat.
Salvează-te pe tine însuți. În loc să petreci atâta timp încercând să-i înțelegi și să-i rezolvi pe alții, concentrează-te pe propriile nemulțumiri și probleme. Un om sănătos și satisfăcut emoțional leagă relații sănătoase cu oamenii din jur. Relații care, la rândul lor, îi pot ajuta pe ceilalți să se salveze pe ei înșiși.
Tu ești responsabil doar de propria salvare pe lumea asta. La fel și cei din jur. Chiar dacă percepi problema din viața cuiva, înțelege că doar el poate rezolva acea problemă și că nu e de datoria ta să-l salvezi.
Discussion about this post