„A început scoala şi părinţii sunt îngrijoraţi cu privire la sănătatea copiilor lor. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe, Spitalul Clinic de urgenţă a dat câteva sfaturi utile părinţilor şi bunicilor.
Fiţi atenţi la regulile de igienă, alimentaţie, tipul de ghiozdan, triajul epidemiologic şi afecţiunile asociate.
Toate regulile de igienă trebuie respectate. Bolile infecţioase rămân marele pericol din colectivităţile şcolare.
1. În fiecare şcoală exista cel puţin un copil (în medie 2,5 pe unitate de învăţământ) ce suferă de o boală contagioasă.
2. Se transmit cu uşurinţă prin mâini murdare, tuse şi strănut, fie prin obiecte contaminate.
3. Unghiile tăiate, spălatul mâinilor cu apă şi săpun cel puţin înainte de masă şi la utilizarea grupurilor sanitare, utilzarea batistei în cazul tusei sau strănutului sau a şerveţelelor de unică folosinţă (! nu a mânecilor) pentru ştergerea secreţiilor nazale sunt doar câteva măsuri ce previn transmisia microbilor.
4. Mâinile curate pot ţine la distanţă peste 200 de boli.
5. Spălatul corect pe mâini este cea mai eficientă acţiune profilactică, întrucat acest banal ritual de igienă reduce semnificativ riscul răspândirii bolilor diareice şi respiratorii.
6. Deşi pare un act banal doar 5% ştiu cum să se spele corect pe mâini şi o fac aşa cum trebuie.
7. Spălatul pe mâini nu are nicio valoare dacă la final atingeţi obiecte contaminate, precum robinetele nedezinfectate de la baie sau prosoapele umede, murdare sau folosite în comun.
8. Sunt 3 reguli pentru spălarea eficientă a mânilor: cât mai des, cum trebuie şi cât trebuie.
* Regula numărul unu: spălaţi mâinile cât mai des şi ori de câte ori este nevoie.
Trebuie să devină un gest de rutină înainte şi după orice activitate care implică atingerea si manevrarea de obiecte cu potenţial de contaminare, după suflarea nasului, tuse sau stranut; după revenirea acasă, după atingerea, hranirea sau curăţarea unui animal; după atingerea resturilor menajere sau curăţenia în casă; după utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive şi accesorii electronice sau bani, portofele, genţi, transportului în comun şi evident de fiecare dată când mâinile devin vizibil murdare.” Continuati sa cititi pe https://www.exquis.ro/sfaturi-esentiale-pentru-parinti-de-la-un-cunoscut-medic-cum-feresti-copiii-de-boli-in-colectivitate/.
Discussion about this post