După „luptele” și „îmbrâncelile” pe care le-au avut cele 2 mari partide ce împart prima scenă a politicii românești, Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat, acestea se pare că se înțeleg acum la cataramă cu privire la o lege foarte controversată ce a fost votată zilele trecute. Iată, pe scurt, despre ce e vorba.
Vorbim aici despre legea pensiilor speciale, care a trecut în Parlament susținută de mai toate partidele. După cum declara Olguța Vasilescu: „Acest proiect de lege a trecut în unanimitate, toate partidele au căzut de acord. Parlamentul își întoarce în sfârșit fața spre poporul român”. Se pare că această lege prevede impozitarea pensiilor de peste 7000 de lei. Asistăm așadar la o acțiune comună PNL-PSD de a strânge capital electoral. După declarațiile tuturor, în Parlament s-a întâmplat „o minune”. De fapt, ceea ce s-a întâmplat a fost o normalitate. După cum normal ar fi să se desființeze, sau măcar să se impoziteze așa cum prevede legea, pensiile de 10 ori mai mari ca salariul minim pe economie. Deoarece, conform surselor, pensia medie a unui magistrat este de 19000 de lei, din care 90% este plătită de stat.
După cele prezentate, pare just că legea e una bună, corectă, care încearcă să mai reducă puțin nedreptatea din buzunarele românilor. Dar iată că reacția multora este de a o blama. Iată ce declară Augustin Zegrean, fost președinte CCR: „Nu poți să impozitezi pe unul cu 85%, iar pe unul cu 10%, nu e constituțional”. Dar o fi constituțional să ai o diferență de 20000 de mii de lei între pensii? Sau ca unii să aibă pensii de sub 1000 de lei, iar alții să se lăfăie în zeci de mii? La aceste întrebări domnul Zegrean nu a dat niciun răspuns. Și totuși, legea e în continuare atacată. Până și Avocatul Poporului a declarat că legea discriminează persoanele cu pensii peste 7000 de lei. Nu putem să nu privim cum ipocrizia pune stăpânire pe instituțiile statului. Cum toată lumea evită să ne lămurească de ce există diferența aceasta uriașă între pensii, dar ei îi tot dau înainte cu discriminarea.
Este adevărat că lumea cere dreptate, dar dreptatea nu înseamnă impozitarea tuturor cu 10%. Dacă ne gândim puțin, nu e totuna să iei 10 lei de la cineva cu 100 lei, sau de la cineva cu 10000 de lei avere. Ultimul probabil nici nu va observa. Mai toți experții în domeniu sunt de acord că soluția ar fi deci impozitarea progresivă, în funcție de salariu. Dar lumea continuă să gândească în favoarea magistraților, nu în favoarea statului și a propriilor lor copii.
Discussion about this post