Anul trecut, la nivel global, participanții #PlasticFreeJuly au evitat folosirea a 825 milioane de kg deșeuri din plastic, o dovadă în plus că decizia finală cu privire la produsele pe care le punem în coș e la noi. Dar, de cele multe ori, nu avem cum să evităm ambalajele de unică folosință din lipsă de opțiuni și tocmai de-asta e nevoie de o schimbare sistemică.
Fundația Greenpeace se dedică în acest scop de ani buni. Greenpeace este o organizație independentă prezentă în peste 55 de țări, care acționează pentru a schimba atitudini și comportamente cu scopul de proteja și conserva mediul înconjurător și pentru a promova pacea.
„Corporațiile, care generează în continuare cantități uriașe de deșeuri, trebuie să își asume responsabilitatea unei schimbări fundamentale. Înainte de orice, e nevoie ca acestea să oprească producția de plastic de unică folosință, să adopte practici care stopează irosirea resurselor naturale și să prioritizeze investiții considerabile în materiale sustenabile, reutilizabile, prietenoase cu mediul.
Autoritățile, la rândul lor, trebuie să prioritizeze politici publice care să îmbunătățească procesul de colectare selectivă, gestiunea deșeurilor și să creeze un cadru legal favorabil pentru ca noi, cetățenii, să putem contribui la combaterea poluării cu plastic printr-un comportament responsabil (să înlocuim pungile din plastic de unică folosință cu sacoșe din pânză, să evităm produsele ambalate inutil în plastic, să susținem branduri care promovează politici de producție și comercializare prietenoase cu mediul, să avem o atitudine cumpătată față de resursele comune).”declară cei de la Greenpace într-un apel mondial la salvarea planetei.
Împreună putem să combatem poluarea cu plastic. Dincolo de auto-educare în spiritul unui consum responsabil și pentru a colecta selectiv, sunt absolut necesare decizii clare și măsuri urgente atât din partea companiilor producătoare, cât și din partea autorităților, schimbări care să pună în centru sănătatea mediului și a oamenilor. Oricine este important și poate decide soarta planetei.
O semnătură este de ajuns. Semnând, le ceri marilor companii să adopte măsuri concrete pentru eliminarea plasticului de unică folosință și să investească în sisteme bazate pe ambalaje reutilizabile!
Discussion about this post