Liderul Lumii Libere-președintele SUA Joe Biden a susținut o conferință de presă la Casa Albă în care a abordat tangențial subiectul prăbușirii Sillicon Valley Bank.
„Americanii pot avea încredere că sistemul bancar e în siguranță”, a spus președintele SUA, Joe Biden, luni dimineață, după un weekend în care sistemul bancar american a fost în atenția lumii, în urma falimentului Silicon Valley Bank (SVB).Practic, fără a da și alte explicații, președintele SUA a încercat să liniștească spiritele.
Declarații au fost făcute de președintele Biden într-o conferință de presă de la Casa Albă, în urmă cu două zile..
”Săptămâna trecută, când am aflat de problemele băncilor şi de impactul pe care îl poate avea asupra slujbelor , afacerilor mici şi asupra sistemului bancar, în general, am dat ordin echipei mele să acţioneze rapid că să apere aceste interese. Şi au făcut-o!
Vineri, agenţia responsabilă a preluat controlul asupra Băncii Silicon Valley şi, în timpul week end-ului, şi asupra dreptului de semnătură al băncii. Secretarul Trezoreriei şi o echipă de bancheri au acţionat imediat şi iată rezultatul pe scurt:
Toţi deponenţii pot fi siguri că îi vom proteja şi că vor avea acces la bani începând de azi. Asta include şi afacerile mici din toată ţara care trebuie să plătească salarii, facturi că să rămână în afacere.
Nici o pierdere nu va fi suportată de către plătitorii de taxe. Repet. Nici o pierdere nu va fi suportată de plătitorii de taxe.
În schimb, banii vor veni din taxele pe care băncile le plătesc la fondul de asigurări.”
Cine este SVB
Înființată cu patru decenii în urmă, Silicon Valley Bank (SVB), cu sediul central în California, a devenit a șaisprezecea, dintre cele mai mari bănci din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții nefaste să ducă la prăbușirea acesteia, notează The Guardian despre acest colaps.
De altfel,falimentul a avut reverberații naționale și internaționale, SVB fiind cea mai mare bancă falimentară din 2008 încoace, de la criza financiară care a afectat întreaga lume. În plus, anunțul cu privire la SVB a fost dublat de unul similar referitor la Signature Bank, cu sediul la New York.
Practic, asigurarea prezidențială îi îndreptățește pe toți deținătorii de depozite la Silicon Valley Bank să înceapă să spere, pe baza tuturor promisiunilor autorităților americane că își pot retrage banii și cu asigurări iar „sistemul bancar american rămâne unul solid.”
Reamintesc faptul că Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank, iar duminică la Signature Bank.
Cauzele colapsului
Ce s-a întâmplat cu SVB, pare lesne de intuit. Fiind banca preferată a companiilor din sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare pe tot parcursul nefericitei perioade pandemice.Șocul inițial provocat de răspândirea Covid-19 la începutul anului 2020 a determinat o „perioadă de aur” pentru startup-uri și companiile de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii cheltuiau mult pe gadgeturi și servicii digitale.
Multe companii din domeniul tehnologic au folosit SVB pentru a plăti salariile și alte cheltuieli, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Banca a investit o mare parte din depozite. SVB a investit masiv în obligațiuni guvernamentale americane pe termen lung, inclusiv în cele garantate cu ipoteci. Acestea erau, pentru toate scopurile, la fel de sigure precum locuințele, casele.
În schimb, obligațiunile au o relație inversă cu ratele dobânzii. Atunci când ratele cresc, prețurile obligațiunilor scad. Așadar, când Rezerva Federală a început să crească rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă mult din valoare.
În acel moment, dacă SVB ar fi putut să dețină acele obligațiuni până la scadență, atunci și-ar fi primit capitalul înapoi. Însă, pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, companiile tehnologice fiind afectate în mod deosebit, mulți dintre clienții băncii au început să își folosească depozitele.
SVB nu a avut suficient numerar la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale cu pierderi mari, fapt ce a speriat investitorii și clienții.
Iar efectele s-au resimțit, deoarece a durat mai puțin de două zile între momentul în care banca a dezvăluit faptul că a vândut active și prăbușirea instituției.
De ce inflația este acum permanentă?
„Prima cauză a inflației ridicate este dorința băncilor centrale de a finanța deficitele guvernamentale prin tipărirea banilor.”(Joe Biden)
Acesta este scopul băncii centrale. Independenți nominal, Federal Reserve imprimă bani pe care poate să-i cheltuiască guvernul. Datoria guvernamentală este, de asemenea, folosită pentru a face bani.
Pe piață financiară sunt emise obligațiuni de trezorerie. Susținute de promisiunea băncii centrale de a le garanta valoarea, acestea sunt efectiv acțiuni la împrumuturile guvernamentale. Acestea sunt eliberate cu termen de valabilitate. Bonurile de trezorerie ajung la scadență într-un an, biletele între doi și zece ani și obligațiunile peste treizeci de ani.
Toate acestea sunt foarte bune atâta timp cât alte națiuni au încredere în datoria ta. Japonia, care deținea un trilion de dolari în datorii americane în octombrie anul trecut, a șocat piețele cu o schimbare de politică la începutul acestui an. Atunci a cumpărat o mulțime de datorii atunci când a fost stabilit un preț pentru a beneficia de strategia lor de a controla inflația prețurilor și condițiile de creditare la domiciliu.
Mecanismul pentru realizarea acestui lucru depinde de unul dintre cele mai fundamentale atribute ale unei obligațiuni: prețul și randamentul Acestea se mișcă în direcții opuse. Valoarea pe viață a unei obligațiuni este fixă în ziua în care este emisă, așa că dacă se plătește mai mult pentru aceasta, randamentul scade. Dacă se plăteștemai puțin, acestea cresc.
Efecte pe termen mediu și lung
Reguli introduse după ce prăbușirea băncilor care au declanșat o criză financiară globală în 2008, prin împrumuturile ipotecare agresive ar putea fi sub lumina reflectoarelor în zilele următoare. Acestea au fost parțial abrogate în 2018 sub mandatul fostului președinte Donald Trump.
Modificările aduse Legii Dodd-Frank impuse de către partidul republican au ridicat pragul la care băncile sunt considerate riscante sistemic și supuse unei supravegheri mai stricte la 250 de miliarde de dolari de la 50 de miliarde de dolari. Banca din Silicon Valley avea active de 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut.
Prăbușirea Silicon Valley Bank reprezintă nu numai cel mai mare faliment bancar de la Washington Mutual în 2008, ci și al doilea cel mai mare faliment al unei bănci de retail din SUA. Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a anunţat că o reuniune cu uşile închise a consiliului guvernatorilor va fi organizată în conformitate cu procedurile de urgenţă.
Posibile măsuri
Președintele SUA a recitat practic… o litanie de povești de succes din punct de vedere economic, care îi permite să repete presei scenariul manipulatorilor săi, apoi a plecat. Toate au fost vești bune de la Joe Biden .
În tot acest timp, Federal Reserve (Rezerva Federală americană) poate continua să imprime bani pe termen nelimitat pentru a servi datoria guvernamentală cât și pentru a salva oamenii care iau decizii financiare neinspirate. Dar nu se poate aștepta ca alte națiuni să continue să le garanteze valoarea.
Cu trei bănci americane care practic sunt pe punctul de a se dizolva în câteva zile, este deosebit de.. plăcut ca să auzim de la președintele Statelor Unite că „nu este nimic de care să ne facem griji.”
O criză care a dus la prăbușirea Silvergate Bank, Signature Bank și a celei de-a șaisprezecea bănci din SUA-Silicon Valley Bank-nu avem decât să ne așteptăm la cele mai sumbre scenarii.
De altfel, nu trebuie să considerăm o banală chestiune asupra căreia președintele Joe Biden să nu fi fost pus la îndoială.
Joe Biden- a cărui imagine este acum folosită în glumă în Rusia pentru a face publicitate pentru îngrijirea demenței – a răspuns reporterilor adunați la Casa Albă care l-au întrebat despre cazul curios al acestor bănci menționate care se află în procedura de insolvență. Iar reacția președintelui a fost una elocventă care nu lasă loc de nicio interpretare, deoarece, la această întrebare, a ieșit instantaneu, fără să le mai răspundă ceva.
Videoclipul conferinței de presă
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto : https //google.com
Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate
Discussion about this post